Overslaan en naar de inhoud gaan
Enveloppe uit 1919

Museum zkt brieven

Eind 19e en begin 20ste eeuw trokken heel wat Vlamingen naar de Verenigde Staten in de hoop op een beter leven. Ze lieten alles achter om een lange, onvoorspelbare reis te ondernemen naar een groots en onbekend land.

Het Red Star Line Museum en VUB-doctoraatonderzoekster Yasmin Crombez zijn op zoek naar brieven en kaartjes die de vroege Vlaamse landverhuizers stuurden naar vrienden en familie om hen van hun avontuur op de hoogte te brengen.

Hiermee wil het museum nog meer verhalen capteren en registreren. Yasmin Crombez verdiept zich in de inhoud van de brieven en gaat op zoek naar hoe de Vlaamse taal beïnvloed wordt door het Amerikaans-Engels na migratie.

Laat je brieven, postkaarten, … inscannen!

Heb je brieven, postkaarten of misschien zelfs dagboeken in je bezit waarin geëmigreerde Vlamingen hun avonturen in Amerika uit de doeken doen? We onderzoeken ze graag en interessante documenten scannen we in. Ondertussen kan je ook gratis het  museum bezoeken en staan wij klaar om eventuele vragen, bv. over je familiegeschiedenis, te beantwoorden.

Praktisch

  • Wil je documenten met ons delen, neem dan contact op met els.baetens@redstarline.be. Samen spreek je een datum af waarop je met het materiaal naar het museum komt. 
  • We zijn voornamelijk op zoek naar persoonlijke documenten zoals brieven, dagboeken en postkaarten (in het Nederlands geschreven).
  • Je kunt het materiaal na het inscannen gewoon terug mee naar huis nemen of je kunt het doneren aan het Red Star Line Museum.
Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief