Overslaan en naar de inhoud gaan

Strangers Talk

Maak tijdens Museumnacht kennis met de bewoners uit het asielcentrum te Linkeroever. Benieuwd wat hun lievelingskleur of hun lievelingseten is? Wil je hun vakantiedromen delen? Strangers Talk geeft je de kans in te zoomen op hun woorden, op hun ritme, op hun gedachten.

    zaterdag 6 augustus 2022 van 20:00 tot 23:00

Sinds 1999 biedt het oude internaat van de Zeevaartschool van Antwerpen, op Linkeroever onderdak aan mensen die asiel of internationale bescherming zoeken. Het Rode Kruis opende het als noodopvang voor Kosovaren, maar ontvangt er vandaag mensen uit alle hoeken van de wereld. Valentina Stepanova en Niko Hafkenscheid praatten met hen voor de tentoonstelling Vluchtverhalen en registreerden hun woorden op een eigenzinnige manier.

De kunstenaars maakten hiervoor gebruik van sjablonen voor online dating-platforms. Ze benaderen de bewoners van het opvangcentrum op een schijnbaar oppervlakkige manier. ‘Strangers Talk’ brengt je echter als toeschouwer dichter bij de mens achter de 'vluchteling' dan verwacht. Het stelt je in staat je vooroordelen en je verwachtingen aan de kant te schuiven. Het nodigt je uit jezelf te herkennen in de ander, op gelijke hoogte, of beter, in een gedeelde banaliteit.

In een intieme setting die wat aan een dating-tafel doet denken, word je uitgenodigd de woorden van de bewoners van de Zeevaartschool aan elkaar voor te lezen. Iedere toeschouwer wordt zo tegelijk lezer en luisteraar, acteur en publiek.

Praktisch:

  • Wanneer: 6 augustus 2022. Je kan doorlopend tussen 20 en 23 uur aan de installatie deelnemen. Er is geen specifiek startuur. Vanaf 19 uur kan je de tijdelijke expo ‘Vluchtverhalen’ bezoeken.
  • Waar: Red Star Line Museum. 
  • Reserveren: Tickets zijn binnenkort beschikbaar via deze pagina. Een ticket geeft je ook meteen toegang tot de tijdelijke en vaste expo van het museum. Bezoek ‘Vluchtverhalen’ vanaf 19 uur de avond van ARTIST & TALKS zelf. Heb je minder tijd? Je ticket voor de tijdelijke en vaste expo blijft één maand geldig.

Taalniveau:

Over de expo:

Vluchtverhalen

1951-2021

70 jaar geleden ondertekenden 24 landen het vluchtelingenverdrag in Genève. De expo 'Vluchtverhalen' onderzoekt wat het naast wetten en politieke akkoorden betekent om op de vlucht te zijn. Vanaf 1 april 2022 in De Loods van het museum.

Zie ook:

ARTISTS & TALKS

Avondprogrammatie

Dompel je met ARTISTS & TALKS verder onder in de expo ‘Vluchtverhalen’. Vanaf april 2022 nodigt het Red Star Line Museum je uit voor een maandelijkse programmatie vol inspirerende avonden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief