Overslaan en naar de inhoud gaan

Ali’s boat

28.04.2016 - 28.08.2016

Gezinnen - Tentoonstelling

Het Red Star Line Museum nodigt dit voorjaar de Iraaks-Nederlandse kunstenaar Sadik Kwaish Alfraji uit om zijn werk ‘Ali’s Boat’ te presenteren. ‘Ali’s Boat’ geeft een persoonlijke invulling aan het centrale thema van het museum: de droom van miljoenen mensen om elders een nieuw bestaan op te bouwen.

In 2009 kreeg de Iraaks-Nederlandse kunstenaar Sadik Kwaish Alfraji op reis in Bagdad een envelop van zijn elfjarige neefje Ali. Hij moest beloven dat hij hem pas zou openen als hij terug in Nederland was. In de envelop zat een brief met een tekening van een boot en één eenvoudige zin: “Ik hoop dat mijn boot mij naar jou brengt.”

Voor Alfraji werd de brief van zijn neefje de start voor een persoonlijke reflectie op het thema van het vertrek. Het resultaat is Ali’s Boat, een reeks werken waarin de kunstenaar Ali’s droom om te ontsnappen uit Bagdad verweeft met zijn eigen onvermogen om terug te keren naar het land dat hij twintig jaar geleden ontvluchtte.

De boot wordt zo symbool voor de verbeelding, een manier om de realiteit te ontsnappen, ook al is het maar tijdelijk. “Het maakt niet uit waar je woont of wat je hebt. Iedereen probeert wel iets te ontvluchten. De boot van Ali is ook mijn boot en jouw boot. Ieder mens heeft zijn boot.”

Centraal in de tentoonstelling staat een animatiefilm, omgeven door een Iraakse visserssloep, een reeks houtskooltekeningen, video’s en de originele brief van Ali.

“Alsof mijn neefje hoopte dat die brief, als hij op het juiste moment op de juiste plaats werd opengedaan, hetzelfde effect zou hebben als ‘Abracadabra’ of ‘Sesam, open u’.” - Sadik Kwaish Alfraji

 

Video

Ali's boat komt aan in het museum

Het Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van miljoenen mensen met één droom: de droom om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Sadik Kwaish Alfraji’s installatie geeft daar een erg persoonlijke en hedendaagse invulling aan.

 

Vertrekken en opnieuw starten

'Ali’s boat’ is het eerste deel van het tweeluik ‘ A Boat and an Abode’ waarin het Red Star Line Museum samen met curator Niels Van Tomme en twee hedendaagse kunstenaars de droom van miljoenen mensen dieper wil onderzoeken. Het tweede deel opent in het voorjaar van 2017. De Syrisch-Hongaarse kunstenares Róza El-Hassan verbeeldt daarin de droom om ergens opnieuw te starten en het verlangen naar een onderkomen, al is dat maar tijdelijk.

Over de kunstenaar

Sadik Kwaish Alfraji werd in 1960 in Bagdad (Irak) geboren. Twintig jaar geleden vluchtte hij naar Nederland. Sindsdien woont en werkt hij in Amersfoort. In houtskooltekeningen, schilderijen, video’s en installaties onderzoekt hij wat hij ‘het probleem van het bestaan’ noemt. De kunstwerken van Alfraji zijn ondergebracht in tal van private en openbare collecties over de hele wereld, waaronder het British Museum, het National Museum of Modern Art in Baghdad, de National Gallery of Fine Arts in Amman en het Museum of Fine Arts in Houston.

Praktisch

‘Ali’s boat’ 
Sadik Kwaish Alfraji
28/04/2016 – 28/08/2016 
Gratis

Red Star Line Museum
Montevideostraat 3
2000 Antwerpen
03 298 27 70
www.redstarline.be

dinsdag tot en met zondag
van 10 tot 17 uur

Ali's Boat
Bekijk meer foto's van 'Ali's Boat' op Flickr

Mee mogelijk gemaakt door

 

           

Meld je aan voor de nieuwsbrief