Overslaan en naar de inhoud gaan
© Michel Wuyts

Het museum

Het Red Star Line Museum vertelt op de authentieke plek van de historische rederij op het Antwerpse Eilandje, aan de hand van persoonlijke verhalen van landverhuizers in de 20ste eeuw, een universeel verhaal over hoop, dromen en de zoektocht naar geluk. 

Vertrekkend van het historische verhaal over de Europese emigratie via Antwerpen naar Amerika, zetten we samen met bezoekers, getuigen en partners aan tot reflectie en dialoog over migratie vroeger, nu en in de toekomst.

Het Red Star Line Museum koestert en bewaart de geschiedenis en vertrekt daarvoor van persoonlijke verhalen van migranten. Hun levensverhalen verbinden we via herkenbare thema's met de maatschappelijke actualiteit.

Het Red Star Line Museum is een plek van uitwisseling: veelstemmig en verbindend, authentiek en actueel, lokaal verankerd en met internationale uitstraling.

Werking en beleid

Wat maakt het Red Star Line Museum zo speciaal? Het verhaal, de locatie, de aanpak ... ? Wat zit er in de collectie en hoe gaan we daar mee om?

Kennis en onderzoek

We breiden onze collectie uit via onderzoeks- en participatieve projecten, maar ook door samenwerking met partners bij het opzetten van tijdelijke expo’s.

Vier dames staan op een rij aan een bar en praten en lachen

Contact

Heb je vragen over je bezoek? Wil je bij ons graag stage lopen? Van plan om ons te bezoeken met de jeugdbeweging? Wij zijn er voor jou!

Groepsfoto van team Red Star Line

Onze medewerkers

Het Red Star Line Museum telt veel medewerkers die zich elke dag 100% inzetten om de bezoekers een boeiend en ontspannen museumbezoek te bezorgen.

rood bakstenen gebouw met opschrift Red Star Line, een auto en fietsers die voorbij rijden

Gebouw en toren

De historische gebouwen van de rederij werden met zorg gerestaureerd. Een nieuwe toren werd toegevoegd.

Red Star Line in de stad

Meer dan een halve eeuw lang was Red Star Line actief op het Eilandje in de Antwerpse haven. Al die activiteit heeft zijn sporen nagelaten in de stad, en al zeker op het Eilandje.

Steun ons

Er zijn een aantal mogelijkheden om ons museum te steunen: door een schenking te doen, een verhaal of voorwerp met ons te delen, of door vrijwilliger te worden.

Onze sponsors

Het Red Star Line Museum is een stedelijk museum van de stad Antwerpen, geopend in 2013. Voor de realisatie kon de stad Antwerpen rekenen op de steun van sponsors en van overige partners.

Onze partners

Vele tientallen partnerinstellingen waren betrokken bij de totstandkoming van het Red Star Line Museum. Met enkele partners heeft het museum een langlopende samenwerking

Meld je aan voor de nieuwsbrief