Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze partners

Vele tientallen partnerinstellingen waren betrokken bij de totstandkoming van het Red Star Line Museum. Met enkele partners heeft het museum een langlopende samenwerking

Overheid

De Vlaamse Gemeenschap participeerde in de aankoop van het gebouw. Het departement Onroerend Erfgoed en de provincie Antwerpen co-financierden de renovatie. Het departement Toerisme Vlaanderen subsidieerde de inrichting en stond in voor de internationale promotie.

Vlaamse Gemeenschap: www.vlaanderen.be

Provincie Antwerpen: www.provincieantwerpen.be

Toerisme Vlaanderen: www.toerismevlaanderen.be

Nationaal

Vele tientallen partnerinstellingen en private schenkers of bruikleengevers zijn betrokken bij de totstandkoming van het museum. Met enkele partners heeft het museum een langlopende samenwerking.

Vrienden van de Red Star Line

In 2009 sloot het museum een overeenkomst met de Vrienden van de Red Star Line.  Deze vzw beheert een unieke verzameling  van om en bij de 5 000 objecten, die ze permanent ter beschikking stelt van het museum.

Eugeen Van Mieghem Museum

Met het Eugeen van Mieghem Museum werd al in 2006 een gezamenlijke tentoonstelling georganiseerd in New York. Het bemiddelde voor enkele private bruiklenen aan het museum.
www.vanmieghemmuseum.com

Familiekunde Vlaanderen

In 2013 sloot het museum een samenwerkingsovereenkomst met Familiekunde Vlaanderen. De vereniging stelt een databestand met gegevens over 100.000 Belgische emigranten naar Amerika ter beschikking.
www.familiekunde-vlaanderen.be

Bruikleenpartners

Belangrijke lokale bruikleenpartners zijn o.a. het MAS, het Letterenhuis, het Museum Plantin-Moretus en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA).

Internationaal

Zowel het Ellis Island Museum als het Institute for Jewish Research YIVO gaven het museum o.a. toegang tot tientallen interviews en migrantenmemoires. Deze vormden de start van de rijke verhalencollectie van het museum.

Het museum is lid van twee gespecialiseerde internationale organisaties:

Association of European Migration Institutions

AEMI (The association of European Migration Institutions) brengt instellingen en organisaties in Europa bijeen wiens interesse uitgaat naar onderzoek en tentoonstellingen over migratie.
www.aemi.eu

International Coalition of Sites of Conscience

Samen met het Ellis Island Immigration Museum, the Lower East Side Tenement Museum, het Belgische Bois du Cazier en tientallen andere migratiesites, maakt het red Star Line Museum deel uit van de International Coalition of Sites of Conscience. De coalitie verenigt historische sites die op een hedendaagse manier proberen om te gaan met hun historisch onroerend erfgoed.
www.sitesofconscience.org

Meld je aan voor de nieuwsbrief