Overslaan en naar de inhoud gaan
© Victoriano Moreno

Higher Ground. Foto's van Carl De Keyzer

31.10.2018 - 27.01.2019

Individuele bezoekers - Tentoonstelling

Vanaf 31 oktober 2018 kan je in de vernieuwde Loods de tentoonstelling ‘Higher Ground’ van de Belgische fotograaf Carl De Keyzer bekijken. De expo zet een denkbeeldige toekomst neer waarin we allemaal moeten migreren naar hoger geleden gebieden door de stijgende zeespiegel.

De expo

Waar hij met zijn project  ‘Moments before the Flood’ uit 2012 de dreiging van klimaatverandering en het stijgen van de zeespiegel in beeld bracht, denkt Carl De Keyzer in ‘Higher Ground’ verder. 'Moments before the flood’ gaf een beeld van de kuststreken die door de opwarming van de aarde kunnen overstromen. Met 'Higher Ground' denkt De Keyzer zich een ingebeelde toekomst in, waarin mensen zich hebben teruggetrokken naar het hooggebergte om te ontkomen aan het stijgende zeeniveau. De foto’s tonen het dagelijkse bestaan van deze nieuwe vluchtelingen. De schoonheid van de beelden staat in schril contrast met het onderliggende verhaal van de mensen. 

In 2006, wanneer de fotograaf begon te werken aan zijn project ‘Moments before the flood’, stond een groot deel van de wereld nog sceptisch tegenover de klimaatverandering. Maar de tijden zijn veranderd. Nu is het merendeel van de mensen overtuigd van de verregaande implicaties van de opwarming van de aarde. De fotoreeks nodigt dan ook uit om te reflecteren over klimaatverandering als één van grote toekomstige migratieredenen. Tegelijk is de tocht naar hoger gebied een universeel symbool voor het menselijke streven naar verlossing en vervulling. De historische locatie van het Red Star Line Museum geeft de krachtige foto’s van Carl De Keyzer een extra dimensie.  

Carl De Keyzer ging voor ‘Higher Ground’ op zoek naar plekken in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Carl De Keyzer

Carl De Keyzer werd in 1958 geboren in Kortrijk en is freelance fotograaf sinds 1982. Hij was mede-oprichter van de fotogallerij ‘XYZ-Photography’ en doceerde aan hogescholen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent.  Sinds 1994 is hij lid van het internationaal gerenommeerde fotoagentschap MAGNUM.

Hij sleepte al heel wat prijzen in de wacht en stelt zijn werk regelmatig tentoon in binnen- en buitenland. Musea zoals het Paul Getty Museum (USA), het Victoria and Albert Museum (UK), la Bibliothèque Nationale de Paris en het ICP in New York hebben werken van hem in hun collectie.

Praktisch

  • Tijdelijke tentoonstelling in de Loods, van 31 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019
  • Gratis toegang

Tijdens de expo werden er verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd rond de thema's klimaatverandering en migratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief