Overslaan en naar de inhoud gaan

Vluchten uit je thuisland. Een artistieke interpretatie

Het Red Star Line Museum organiseert vier inspirerende avonden in de loods. 4 artiesten nemen de bezoeker, aan de hand van hun eigen verhaal, mee in het leven van mensen op de vlucht.

Artistieke avonden

IMPACT VAN MIGRATIE: een nieuw begin?

“Ik ben Hussein, wie ben jij?”

Een monoloog van Hussein Mahdi, productie van Madam Fortuna (NL) (+14)

Theatermaker Hussein Mahdi vluchtte in 2015 uit Irak. Sinds drie jaar leeft hij in België. Hij gaat op zoek naar motivaties om zijn toekomst uit te bouwen in Europa en is op zoek naar zijn plek in de maatschappij. Hussein treedt in dialoog met het publiek en wil weten wie zij zijn en waar ze naar op zoek zijn.

Deze activiteit is geschikt voor inburgerings- en NT2-studenten met niveau 3 

Cultuurshockcheques

Middelbare scholieren vanaf 15 jaar die naar school gaan in het district Antwerpen kunnen voordelig deze voorstellingen bijwonen dankzij de cultuurcheques voor scholieren van Cultuurshock! Voor slechts € 5 verkoopt het secretariaat van de school een boekje met 3 cultuurcheques die de scholier kan inruilen bij verschillende cultuurhuizen. De cultuurcheque inruilen is heel eenvoudig:

  • Reserveer je plaats via rsl_balie@antwerpen.be, telefonisch via 03 298 27 70 of via de webwinkel.
  • Geef de cultuurcheque af aan de balie van het museum.

Specially Unknown / Veldwerkers

De artiesten vertelden het verhaal over hun vlucht aan onze veldwerkers: interviewers van het museum, met elk  een eigen migratieverhaal. De veldwerkers kregen in het museum een opleiding in onder meer erfgoedmethodieken en interviewtechnieken. Ze gaan voor het museum op zoek naar inspirerende migratieverhalen die toegevoegd worden aan de museumcollectie.

Het veldwerkersproject maakt deel uit van het project 'Specially Unknown' van de Europese Gemeenschap. Het draait rond migratie en het verzamelen van verhalen. Samen met 'Rete Italiana di Cultura Popolare' in Turijn, 'Génériques' in Parijs, het LWL Industrial Museum te Bochum en de BMP Foundation in Amsterdam, verzamelt het Red Star Line Museum 160 interviews. Samen zetten ze hierrond artistieke producties op. Parrallel loopt een zogenaamd Delphi-onderzoek over de betekenis van culturele participatie met de experts uit negen EU-landen. Lees meer over het project Specially Unknown: https://speciallyunknown.eu/

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief