Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaiska

19.03.2014 - 11.05.2014

Individuele bezoekers - Tentoonstelling

Het Red Star Line Museum presenteert tussen 19 maart en 11 mei het monumentaal werk van de Venezolaans-Hongaarse kunstenaar Gaiska. Deze schilder woont en werkt in Antwerpen, en toont een serie schilderijen die geïnspireerd zijn op het historisch beeldmateriaal van de Red Star Line.

Gaiska Torrealba creëerde speciaal voor deze tentoonstelling nieuwe werken. De Loods van het Red Star Line Museum is de locatie bij uitstek om deze schilderijen optimaal te laten uitkomen.

Zowel de historische locatie als de kunstwerken ademen de emotionele geladenheid van de Europese migratiegolven vanuit Antwerpen naar Amerika van rond de vorige eeuwwisseling (1873‐1934). Het thema van het Red Star Line Museum ligt Gaiska nauw aan het hart. Hij heeft specifieke affectie met de miljoenen vluchtelingen van toen, omdat zijn familie langs moeders kant een gelijkaardig lot deelde. Zijn grootouders vluchtten uit Hongarije als gevolg van jaren van onderdrukking en vervolging, om een nieuw bestaan uit te bouwen in Zuid-Amerika. Die beslissing tekent de familie tot de dag van vandaag. Tijdens het werken rond dit thema voelde Gaiska onmiddellijk de verbondenheid met de Red Star Line passagiers en de emoties die uitgaan van het historisch beeldmateriaal.

In Gaiska’s werken staat de mens centraal. Vaak zijn het kinderen of jonge mensen die niet weten wat te verwachten. Hun blik, houding, aanwezigheid zijn niet eenduidig. Gaiska laat de dubbelzinnigheid van zijn werken over aan de interpretatie van de toeschouwer.

Deze tentoonstelling is gratis in De Loods.

Met dank aan Bob Verhelst en Ineke Symoens (ineke.symoens@telenet.be).

Meld je aan voor de nieuwsbrief