Overslaan en naar de inhoud gaan
Wachtkamers voor architectuur

Wachtkamers voor architectuur

gratis expo in de Loods

Wat gaat er vooraf aan architectuur? Architect Malgorzata Maria Olchowska onderzoekt hoe persoonlijke en collectieve herinneringen onze kijk op de gebouwde omgeving beïnvloeden. Op uitnodiging van het Vlaams Architectuurinstituut gaat ze met haar werk in dialoog met de collectie van het Red Star Line Museum.

  vrijdag 31 maart 2023 tot zondag 23 april 2023 van 10:00 tot 17:00
Malgorzata Maria Olchowska foto: Justinas Stonkus

Malgorzata Maria Olchowska

Voor architect Malgorzata Maria Olchowska hebben de huizen, straten en pleinen van onze steden verschillende betekenislagen. Je ziet niet alleen de structuren zelf, maar ook het verleden, zelfs de toekomst. Maar de manier waarop we die plekken bekijken, verandert sterk doorheen de tijd en hangt vaak af van de maatschappelijke actualiteit.

Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van de mensen die vertrokken naar een andere wereld. Ik focus op wat er over blijft; het gebouw en bij uitbreiding de stad als artefact.

Malgorzata Maria Olchowska

Wachtkamers voor architectuur

Olchowska zoekt aanknoping met plekken waar de geschiedenis van de Red Star Line-gebouwen het meest tastbaar is en presenteert haar werk in dialoog met de collectie van het museum.

In de grote loods, waar de douane cargo van de Red Star Line opsloeg, ontdek je tal van kunstwerken die interageren met de museumcollectie. Foto’s en postkaarten, gemaakt of verstuurd door landverhuizers, lijken treffend op de prints van de kunstenaar van geconstrueerde landschappen; waarin iedere kijker met z’n eigen herinneringen andere elementen herkent. Het beeldhouwwerk van Saïf Lama'a (Dumuzi), die door de komst van ISIS in 2015 Syrië moest verlaten, gaat in dialoog met de zwart-wit foto’s van schepen en de scenografie van de expo.

De film am not going to cry toont bagage of cargo in de vorm van bouwelementen. Ze symboliseren het oneindig afbreken en heropbouwen van Europese steden.

  werken van Malgorzata Maria Olchowska We Document Art

  Naast deze presentatie kan je in onze vaste tentoonstelling de maquettereeks Verdwenen stad ontdekken. Zoek naar de 'U bent hier'-borden met historische foto's van de Red Star Line gebouwen. De maquettes prikkelen je verbeelding daar waar de geschiedenis van het gebouw het meest aanwezig is.

  Tijd wordt in deze tentoonstelling tastbaar. Ervaar de gelaagdheid van gebouwen en steden doorheen de generaties die moedig mee bouwden, wachtend op wat volgt.

  Ons brein ziet iets en maakt daar een reconstructie van op basis van zaken die we vroeger hebben gezien of meegemaakt. Mijn werk ontstaat ook zo, het is opgebouwd uit geconstrueerde beelden.

  Malgorzata Maria Olchowska

   

  Praktisch

  • Expo in de Loods van het Red Star Line Museum
  • van vr 31 maart t/m zo 23 april 2023
  • dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur
  • gratis toegang

   

  Deze expo komt er in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut.

  Randprogramma

  Huisjes

  Familiezondag | architectuur

  Bij de expo 'Wachtkamers voor architectuur'
   zondag 9 april 2023 van 13:00 tot 16:00

  Van berghutjes tot wolkenkrabbers, van tiny houses tot gigantische lofts. Vandaag tijdens de familiezondag staat de architectuur centraal.

  Workshop: Stop-Motion (4 dagen)

  Paasvakantie
   dinsdag 4 april 2023 tot vrijdag 7 april 2023 van 10:00 tot 16:00

  Heb jij veel fantasie en maak jij graag verhalen? Het Red Star Line Museum en ZikZak slaan de handen in elkaar en plannen een vierdaagse lessenreeks voor kinderen vanaf 8 jaar. 

  werken van Malgorzata Maria Olchowska

  Slow Art Day

  in de expo 'Wachtkamers voor architectuur'
   zaterdag 15 april 2023 van 11:00 tot 12:00
   Meer momenten
   zaterdag 15 april 2023 van 16:00 tot 17:00

  Op Slow Art Day mag je tijd nemen voor een kunstwerk. Zet je gezellig neer met een drankje en neem een uurtje tijd om met een gids alle lagen van een kunstwerk te ontdekken. 

  Meld je aan voor de nieuwsbrief