Overslaan en naar de inhoud gaan
Zeeman wachtend op een schip

Zeeman wachtend op een schip

Over arbeidsmigratie van Griekse zeelui na WO II

    donderdag 3 oktober 2024 tot dinsdag 18 februari 2025 van 10:00 tot 17:00

De American Dream, door hard te werken kan iedereen in Amerika worden wat hij wil. Het is die gedachte die het merendeel van de Red Star Line passagiers najaagt. En ook nu nog blijft arbeid de belangrijkste drijfveer om het thuisland te verlaten. In een reeks expo's, lezingen en evenementen zal het Red Star Line Museum deze nauwe band tussen arbeid en migratie belichten.

De expo Zeeman wachtend op een schip is de eerste in de reeks. Het vertelt het verhaal van de arbeidsmigratie van Griekse zeelui naar Antwerpen dat de hele twintigste eeuw overspant.
Als havenstad was Antwerpen 'the place to be' voor de vele Griekse matrozen. Vanaf de jaren 60 ontstond er in de buurt van het Schipperskwartier en de Sint-Paulusplaats zelfs een heuse Griekse wijk, met cafés, restaurants en dansgelegenheden met Griekse muziek. Tot eind jaren 70 beleefde deze microkosmos haar gouden jaren.

Gastcuratoren Poli Roumeliotis en Kris Kaerts brengen in de tentoonstelling met een mix van poëzie, muziek, film, verhalen en beeldmateriaal die periode weer helemaal tot leven. Voor het kunstenaarsduo wordt de identiteit van een stad ook mee gevormd door hen die er tijdelijk verblijven.

 

Praktisch

  • Tijdelijke expo in de Loods van het Red Star Line Museum
  • Van begin oktober '24 t/m februari '25

Meld je aan voor de nieuwsbrief