Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestemming Antwerpen NT2

Antwerpen was lang de plek waar immigranten uit Oost-Europa met een schip van Red Star Line naar Amerika vertrokken, een nieuwe toekomst tegemoet. Tegenwoordig is Antwerpen voor veel migranten de eindbestemming. In deze rondleiding spreken we over het hier en nu in Antwerpen, gebaseerd op verhalen van vroeger.

De rondleiding

In de tijd van de Red Star Line was Antwerpen een plek van komen en gaan. Uit heel Oost-Europa arriveerden landverhuizers in het Centraal Station. Meestal vertrokken ze niet veel later alweer met een schip richting Amerika. Hun vele verhalen en getuigenissen dreigden te worden vergeten. Het Red Star Line Museum wilde daar iets aan doen en begon zo veel mogelijk verhalen te verzamelen en te delen.

Vandaag wonen er mensen van over heel de wereld in Antwerpen, meer dan 165 verschillende nationaliteiten in totaal. En allemaal hebben ze hun eigen verhaal. Een verhaal van spanning en angst, maar ook van enthousiasme, avontuur en hoop op een betere toekomst. Ook hun verhalen mogen niet vergeten worden.

Lesmateriaal voor cursisten en leerkrachten

Als voorbereiding op het museumbezoek biedt het Red Star Line Museum aanvullend lesmateriaal aan. Dat biedt inspiratie om aan de slag te gaan met de verhalen van de cursisten.

Praktisch

Interactieve rondleiding gebaseerd op verhalen over migratie vroeger en nu, met aandacht voor eigen ervaringen

  • Rondleiding voor NT-2-scholen en conversatiegroepen voor anderstaligen vanaf richtgraad 2 (1.2 behaald) , en voor groepen maatschappelijke integratie/inburgering
  • Duur: 90 minuten + bezoek aan de toren
  • 15 personen per gids
  • Beschikbare talen: NL/FR/EN/DU, maar ook in het Spaans, Italiaans, Russisch, Bulgaars, Portugees, Arabisch of Mandarijn

Prijs

  • Rondleiding door gids: € 100 (per groep van max. 15 personen) 
  • Voor scholen is de toegang tot het museum gratis. Je betaalt enkel de gids.

Groepen boeken een rondleiding met gids bij Experience Antwerp.

Boek hier

Taalniveau:

 

Makkelijke taal familierondleiding

We werken aan een rondleiding voor families die Nederlands aan het leren zijn. Een rondleiding met gids waarbij het kind en de ouder/grootouder/tante of nonkel het museum in makkelijke taal ontdekt. En vooral een fijn familiemoment.
Ben je geïnteresseerd in zo'n rondleiding? Voor welke leeftijd en op welk tijdstip organiseren we deze rondleiding het best?

Laat het ons weten

Zie ook:

Red Star Line Museum vertelt

We bieden leerkrachten NT2 een online alternatief om samen met hun cursisten met verhalen uit het museum aan de slag te gaan.

Anderstaligen

Ben je leerkracht NT2? Een aantal beeldverhalen kunnen een opwarmertje zijn als je (online) een gesprek wilt starten of als je wilt samenlezen met je cursisten. We bieden ook een buddywerking aan.

Plan je bezoek

Alles wat je moet weten om een bezoek aan het Red Star Line Museum goed te kunnen plannen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief