Overslaan en naar de inhoud gaan

Het succesverhaal van Irving Berlin

De bekende componist en muzikant Irving Berlin startte zijn leven in Wit-Rusland, maar vluchtte op vijfjarige leeftijd reeds naar New York omwille van zijn Joodse afkomst. Daar moest hij niet lang wachten op zijn grote doorbraak in de muziekwereld.

IRVING BERLIN
Geboren in 1888
Vertrekt in 1893 met de SS Rijnland naar New York
Collectiestuk in het museum: piano

 

Beluister het verhaal van Irving Berlin

In de aanloop naar de opening van het Red Star Line Museum bracht radiozender Klara gedurende twee weken dagelijks het verhaal van een landverhuizer die de moed had om alles achter te laten en te verhuizen, op zoek naar een betere toekomst.

Dochter Linda Emmet en museumdirecteur Luc Verheyen vertellen in dit audiofragment over het leven van Irving Berlin.

 

Een betere toekomst

Voor miljoenen migranten was Red Star Line een levenslijn naar een betere toekomst. Velen hoopten het te maken in de States, maar slechts van enkelen kennen we, zoveel decennia later, nog steeds de naam. Irving Berlin is er ongetwijfeld één van. Kleine Irving, die eigenlijk Israel Isodore Baline heet, vlucht op vijfjarige leeftijd met zijn ouders, broers en zussen vanuit Antwerpen naar New York. Hun oorspronkelijke thuis is een dorpje in Wit-Rusland, maar bloedige pogroms dreven de Joodse familie op de vlucht.

 

Doorbraak en succes

Eenmaal gesetteld in immigrantenwijk Lower East Side, is de kroostrijke familie misschien wel zeker van haar leven, maar nog niet van levensonderhoud. Kleine Israel doet als krantenjongen zijn deel en naar school gaat hij nauwelijks. Het leven in de multiculturele wijk waar hij opgroeit, is de inspiratiebron voor zijn leven als muzikant en liedjesschrijver. Het is niet zo heel lang wachten op het grote succes. Israel ‘Izzy’ Baline wordt Irving Berlin en daarmee staat één van de grote liedjesschrijvers van de 20ste eeuw op.

 

God bless America

Hij mag dan wel een droomvoorbeeld van rags to riches zijn, privé loopt het niet meteen los. Zo sterft zijn eerste vrouw reeds vijf maanden na hun huwelijk. Veertien jaar later vindt hij alsnog het geluk bij Ellin Mackay, al vindt haar rijke Iers-Katholieke pa een Joodse immigrant als schoonzoon maar niks. Na een bijzonder rijk gevulde carrière – denk aan evergreens als ‘Cheek to Cheek’ en ‘White Christmas’ – sterft Irving Berlin op 101-jarige leeftijd in zijn geliefde New York. God bless America, land that I love.

Meld je aan voor de nieuwsbrief