Overslaan en naar de inhoud gaan

Start aanleg droogdokkenpark en toekomstig maritiem museum

De stad Antwerpen krijgt er een nieuw park én een nieuw museum bij. Op het Droogdokkeneiland, gelegen op het Eilandje in de bocht van de Schelde, wordt in 2016 gestart met de aanleg van het Droogdokkenpark. Naast een park wil de stad Antwerpen er ook een Maritiem Museum realiseren. Dat museum wordt een actief belevingsmuseum waarbij naast het tentoonstellen van maritiem erfgoed ook de beleving van actieve scheepherstelling en de zorg voor varend erfgoed centraal staan. De opening van het Maritiem Museum wordt gepland in 2023.

Het graf van mijn vader

Faryda Moumouh

Mijn belangrijkste reis naar Marokko was 2 jaar geleden. Het was een reis naar het graf van mijn vader.

Marokkanen liegen!

Youssef Kobo

Wat betekent het om jaarlijks te reizen tussen het land van je ouders en het land waar je huis staat? Tijdens de zomerexpo Home Sweet Home in 2014 hielden Antwerpse jongeren hun verhaal bij voor het Red Star Line Museum. Youssef Kobo was één van hen.

Moulay Abdeslam

Hanan Challouki

Ik bezoek Moulay Abdeslam, een dorp omringd door bergen en genoemd naar Abdeslam Ben Mchich Alami. Hij zou volgens sommigen een spirituele persoon geweest zijn, een vriend van God. Heel wat Marokkanen zien het als een gezegende plaats om gezamenlijk te bidden. De graftombes van zogenaamde heiligen zijn in het hele land te vinden en zijn populaire trekpleisters voor zowel gelovigen als toeristen.

De vijgenbomen

Rachida Lamrabet

Toen ik jonger was en we de reis naar Marokko aanvingen was de eerste bestemming het huis van mijn grootouders langs moederskant in Midar.

De reis naar Al Hoceima door het Rifgebergte

Malikka Bouaissa

Het is na fajr (ochtendgebed) wanneer we vanuit Tanger vertrekken richting de geboortestreek van mijn ouders. Mijn moeder is afkomstig van een bergachtige streek genaamd Bou Maadene en mijn vader was haar buurjongen een stukje verder, in het gebied Mahaleth.

Het afscheid nadert

Josiane Lefèvre

De terugkeer is aangekondigd. Het vliegtuigticket ligt op mij te wachten op de luchthaven van Izmir. 26 augustus zal ik terugkeren naar België. En ik beef van ongeduld om Gurkan, Eren en Esther in mijn armen te sluiten en hun warme lijven opnieuw dicht tegen mij te weten.

Chefchaouen

Hanan Challouki

Na een wandeling door deze blauwe straten, neem ik in Chefchaouen een kijkje bij Ras el Maa, een bron aan de rand van de stad. Ik wurm mij tussen mensen die er hun kleren wassen en de kinderen die er spelen, om een glas te drinken van het (volgens mijn ouders) lekkerste water van Marokko.

Het bezoek

Laïla Koubaa

'De keuken geurt naar het Zuiden, naar Sfax, naar olijfolie, gebakken vis en komijn.
Er wordt aangebeld.

Ifrane

Hanan Challouki

Als ik rond mij kijk, zou ik al bijna vergeten dat ik in Marokko ben, want vandaag wandel ik door Ifrane, de Marokkaanse stad met de meeste Europese invloeden.

Abonneer op

Meld je aan voor de nieuwsbrief