Overslaan en naar de inhoud gaan

Een klasbezoek praktisch

Een klasbezoek aan het museum kan op twee manieren: een rondleiding met gids of als leerkracht kan je zelf aan de slag in de museumzalen.

Klasbezoek met of zonder gids?

Een klasbezoek aan het museum kan op twee manieren: ofwel boek je een rondleiding met gids, ofwel ga je als leerkracht zelf aan de slag in de museumzalen. De rondleidingen zijn uitgewerkt op maat van verschillende opleidingsniveaus en studiejaren. Ze sluiten aan bij de ontwikkelingsdoelen en eindtermen. Kies je ervoor om zelf aan de slag te gaan, dan bieden we je educatief materiaal aan, op maat van de vaste presentatie of tijdelijke expo en dit zowel voor lagere scholen, secundair onderwijs als voor NT2-groepen. Je kan deze lestips ook gebruiken ter voorbereiding of verwerking van het museumbezoek. Maak je eigen materiaal? Mail het gerust door. Enkele good-practices door leerkrachten zelf ontwikkeld, delen we graag.

Op onze pagina 'Voor scholen' vind je meer informatie over de rondleidingen voor kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs en hoger onderwijs.

Bereid je bezoek voor

  • Kies je voor een rondleiding met gids, dan moet je die boeken via het platform Experience Antwerp. Groepen mogen maximaal bestaan uit 15 personen. Grotere groepen splits je op en je boekt per groep een gids. Per groep betaal je € 90 + € 5 administratiekost. (Prijzen geldig vanaf 1/1/2022 en onder voorbehoud van wijzigingen).
  • Wil je het museum bezoeken zonder gids, vraag dan een bezoek aan via rsl_balie@antwerpen.be. Vermeld het aantal bezoekers, de datum en het uur waarop je het museum wilt bezoeken. We plannen het bezoek in en jij krijgt een bevestigingsmail. Verwittig ons ook als je met je klas in kleine groepjes in het museum aan de slag wil gaan, dan brengen we de erfgoedbewakers vooraf op de hoogte. Denk eraan dat de leerlingen altijd moeten worden begeleid in de museumzalen.
  • Schoolgroepen (met leerlingen tot 26 jaar) bezoeken het museum gratis, op voorwaarde dat je vooraf reserveert.
  • Aan de balie liggen polsbandjes klaar die toegang geven tot het museum. Je kunt gebruik maken van groepslockers om persoonlijke spullen op te bergen. Lees alle praktische afspraken vooraf nog eens door in het afsprakendocument (pdf).

Lesmateriaal en handleidingen

Lesmateriaal en handleidingen voor lager en secundair onderwijs, en voor leerkrachten NT2, vind je op de pagina Leid zelf je klas rond.

Upper Deck avonden

In het museumcafé Upper Deck presenteert het Red Star Line Museum regelmatig een verdiepende activiteit die aansluit bij de tijdelijke expo of de vaste presentatie. Het gaat om lezingen, filmvertoningen, artistieke performances ... Sommige initiatieven zijn zeker geschikt voor schoolgaande jongeren en worden ook overdag aangeboden. Hou de pagina Upper Deck Avonden in de gaten.

Met De Lijn gratis naar het museum

Via dynamOPWEG kan je gratis met bus of tram naar het Red Star Line Museum. Registreer je school en doe je aanvraag voor een rit enkele werkdagen voor het museumbezoek. Lees meer op de website van Cultuurkuur.

Meer info

Heb je nog vragen of wil je een bezoek op maat? Mail naar rsl_balie@antwerpen.be en we helpen je graag verder!

Meld je aan voor de nieuwsbrief