Overslaan en naar de inhoud gaan

Het project 'Heimwee'

Heimwee is een gevoel, hoe krijgen we dat tastbaar? Twee jaar lang werkten we samen met mensen in de stad en in het museum rond de kracht van herinneringen. Met een samentuin, heimweedozen en nu een expo leggen we de vele kanten van het gevoel 'Heimwee' bloot.

Heimwee is een rode draad in migratie en tegelijkertijd een universeel gevoel dat we allemaal herkennen.

Twee jaar lang werkten we samen met mensen in de stad en in het museum om dit gevoel tastbaar te maken.

Hieruit ontstonden drie trajecten

 

Heimweedozen

Voorwerpen uit de heimweesessies

Met heimweedozen nodigden we iedereen uit om via objecten, foto's, geuren en kleuren te vertellen over heimwee. Foto's of dagdagelijkse objecten kunnen heimwee oproepen. In gesprekken met mensen die Nederlands leren en scholen ging het museum op zoek naar welke spullen belangrijk kunnen zijn. Wat zou jij in je heimweedoos steken?

Als ik deze wierook ruik ben ik 'daar' - bij mijn mama en zus. We drinken thee.

De ketting die mijn moeder als bruid droeg, geef ik door aan mijn dochter.

Op elk feest maakte mijn oma zelf kroketten. Zelf heb ik ook een krokettenmachine. Hoewel ik ze maar twee keer heb gebruikt, kan ik het niet wegdoen.

In 2019 ging ik voor het eerst terug naar Syrië. Ik bracht aarde mee. Na een tijdje groeide er peterselie uit. Ik ben nu hier. Dis is ook mijn land. Ik ben zo blij dat de peterselie hier verder groeit.

We gaven de ruimte om tijd te nemen en te verbeelden wat ertoe doet. We ontmoetten elkaar in nieuwe verhalen en rituelen. Deze manier van werken willen we ook meenemen in onze dagelijkse werking. Hoe kunnen we als museum een (maak)plek van troost en trots zijn in de context van migratie?

 

Kruidentuin

Onze tuin

Kruiden, smaken en eten roepen vaak herinneringen op aan het thuisland. Het zijn de geuren en kleuren die vaak meereizen van het land van herkomst naar België en hier soms met heimwee doen denken aan 'thuis'. Samen met een groep vrouwen met een migratieachtergrond (verbonden aan SAAMO vzw) en bibliotheek Permeke laten we 'Onze tuin' groeien in de leestuin van bibliotheek Permeke.

Vanuit de kracht van de vrouwen en hun herinneringen aan geuren, kleuren en smaken van thuis planten we een nieuwe groene oase in de stad.

Lees meer over 'Onze tuin'

 

expo Heimwee

In samenwerking met ARTESHOQ werden negen jonge kunstenaars via masterclasses en coaching ondersteund bij het maken van een nieuw werk rond heimwee.

De expo loopt van 18 mei t/m 3 september 2023 in onze Loods.

Heimwee. Tussen troost en trots

Kunstexpo die jij kan laten groeien

Reis mee met 9 kunstenaars en ontdek hun heimwee. Hun blijvende zoektocht naar wat er echt toe doet, naar wat raakt aan thuiskomen. Geïnspireerd? Laat ook zelf je sporen na.

Meld je aan voor de nieuwsbrief