Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto van verschillende artikels uit de museumshop © RSLM

Museumshop

Red Star Line in uw huis? Geen probleem. De museumshop herbergt een schat aan onweerstaanbare hebbedingen: vintage affiches en postkaarten, schrijfwaren, boeken over de geschiedenis van Red Star Line en haar passagiers, souvenirs voor groot en klein, fraais uit de museumlijn ‘Cleaned and Disinfected by the Red Star Line’.

Wat kan je allemaal terug vinden in de museumshop? Onder andere deze keuze aan boeken over het museum, de collectie, de geschiedenis van de rederij en migratieverhalen van toen en nu.

Eigen publicaties

Red Star Line. Antwerpen. 1873-1934

Dit boek vertelt de geschiedenis van Red Star Line aan de hand van 14 essays, geïllustreerd met boeiende archiefstukken en prachtige foto’s. Onder meer cultuurjournalist Eric Rinckhout en professor geschiedenis Eric Vanhaute leveren hun waardevolle bijdrage aan de fascinerende geschiedenis van de legendarische rederij met de rode ster in de vlag, die meer dan twee miljoen landverhuizers, avonturiers en gelukszoekers vanuit Antwerpen naar Amerika bracht.

Uitgeverij Davidsfonds, Leuven, 2013, 240 blz., hardcover (2013, Nederlands) en softcover (2020, herdruk, Engels). Prijs: € 27,50

Het Red Star Line Museum. Over miljoenen mensen en één droom

De museumgids geeft een overzicht van de verschillende thema’s die in het Red Star Line Museum aan bod komen. Dankzij de fascinatie van Robert Vervoort voor Red Star Line (en met dank aan zijn verzamelwoede) beschikt het museum over een uitgebreide collectie Red Star Line artefacten. Enkele ervan zie je in het boek. In het museum spelen de reizigers van Red Star Line een belangrijke rol. Ook in de gids vind je de persoonlijke verhalen van bekende en minder bekende Red Star Line passagiers terug. Onder meer Benjamin Kop, Basia Cohen, Ita Moël, Reinhold Liebau, Eugeen Venesoen, Irène Bobelijn en Irving Berlin vertellen hun verhaal.

Uitgeverij Ludion, Antwerpen, 2013, 128 blz., softcover. Beschikbaar in Nederlands en Engels. Prijs: € 15

RED STAR LINE MUSEUM. In de voetsporen van de landverhuizers.

Deze publicatie bundelt tien straffe verhalen uit het Red Star Line Museum. Deze uitgave is je gids doorheen de rijke verhalencollectie van het Red Star Line Museum. Neem de verhalen van passagiers Sonia Pressman Fuentes, Ernest De Wever, Irene Bobelijn, Abram Spiwak,... mee naar huis.

Uitgeverij BAI, Antwerpen, 2013, 36 blz., softcover. Beschikbaar in Frans. Prijs: € 3,5

Papier- en schrijfwaren

Als we vandaag een stapje in de wereld zetten, blijven we in contact met de achterban via Facebook, X of e-mail. Langeafstandsreizigers houden vaak zelfs een blog bij van hun avonturen. Passagiers van Red Star Line schreven brieven en ansichtkaarten naar hun familie en vrienden thuis of hielden een dagboek bij. Oude ansichtkaarten waren prachtig geïllustreerd – o.a. door ‘maritiem’ illustrator Henri Cassiers – en kunstenaars uit de art-nouveau beweging. Het Red Star Line Museum biedt een mooie selectie ansichtkaarten aan, geschikt voor elke gelegenheid. Je vindt hier ook handige bureauaccessoires: notitieboekjes, bladwijzers, multicolor potloden, bic en potlood met rode sterrrenmotief en meer.

Red Star Line drukwerk

Publiciteit voor de rederij leidde tot pareltjes van commercieel drukwerk. De affiches werden ontworpen door de groten van de affichekunst, die op dat ogenblik in België populair waren. Henri Cassiers, die ook het leeuwendeel van de prentbriefkaarten ontwierp, is een van de bekendste affichekunstenaars uit de belle époque. Het drukwerk benadrukte de link met Antwerpen: de afbeelding van de rede van Antwerpen, soms in combinatie met de skyline van New York, was erg in trek. Reproducties in verschillende formaten vind je in de museumshop.

Collectie 'cleaned and disinfected'

Voor ze aan boord gingen, moesten de passagiers zich baden en werd hun bagage gedesinfecteerd. Ontsmette bagage en goederen werden gewikkeld in bruin papier en kregen de opdruk “Cleaned and disinfected by Red Star Line”.

Voor de kleine matrozen

Ook aan de kleine matroos is gedacht. Spullen voor in de boekentas, een kleurboek, de strip Suske en Wiske 'Sterrenrood' alsook andere fijne kinderboeken of T-shirt. Oh ja, we mogen onze knuffel van Gup natuurlijk ook niet vergeten. Leuke souvenirs voor kleine mensen. Cadeau ahoi!

Een knuffeldier in de vorm van een meeuw

Om te pronken

Een reis met een schip van Red Star Line betekende voor een eersteklassepassagier een veertiendaags verblijf in grote weelde. De eersteklassereiziger van nu vindt in de museumshop horloges helemaal in stijl met ver vervlogen tijden. En een bolder, mooi om op een bureau te plaatsen of als decoratie in huis.