Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen lezen, samen kijken

SamenLezen is een project dat literatuur, mooie teksten en gedichten uit de les-en leercontext wil halen en de focus leggen op leesplezier. Via slow art maak je kennis met enkele werken van Saif Lama’a die hij in de presentatie 'Veldwerk' tentoonstelde.

SamenLezen

SamenLezen is lezen of luisteren, maar ook herinneren, vertellen, ervaren, genieten, verbinden. Voor het Red Star Line Museum kozen we voor een tekst uit het wablieftboek ‘Antwerpen-New York enkele reis’ van Leen De Laere.

"Ze zien mij niet staan. Ik wuif met mijn witte zakdoek. Ik roep zo hard als ik kan. Het lawaai rond mij is enorm. Ik dring me naar voren en roep nog harder.
Honderden mensen staat te schreeuwen en te wuiven. Meeuwen krijsen boven ons hoofd. Matrozen halen de loopplank binnen. Plots klinkt er een luid getoeter. Het is tijd. Ik roep nog een keer: 'Karel! Josée! Hier ben ik.'
Mijn broer en zus staan in de massa mensen op de Rijnkaai. Eindelijk zien ze me. Karel zwaait met zijn hoed en Josée roept: 'Dag jongen, zo vlug mogelijk schrijven, hé!'. Ze heeft een luide stem, mijn oudste zus."

Zo begint het verhaal van een enkele reis van Antwerpen naar New York. Wil je verder lezen?

.

Ben je leerkracht of begeleider van jongeren, en wil je samen met hen lezen, dan kan dat via videochat. Gebruik bijvoorbeeld https://meet.jit.si/ of een ander platform om effectief voor te lezen en vragen in real time te stellen aan de deelnemers. Je kan de pauzes (waar je best even stilstaat) en vragen gebruiken uit de gespreksleidraad bij de tekst.

.

Als kers op de taart trakteren we met het gedicht

van Ted van Lieshout. Het werd ook op muziek gezet. Het liedje kan je beluisteren en bekijken via Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=hrltRP_B4uk

Slow art

Saif Lama’a (Dumuzi) stelde in de presentatie 'Veldwerk' zijn tekeningen tentoon in het museum. Saif vluchtte omwille van de oorlog uit Syrië naar zijn familie in Mosul (Irak). Wanneer IS de stad bezet, vlucht hij opnieuw. Saif leeft en werkt nu in Antwerpen. Over zijn vlucht uit Syrië maakte hij 6 tekeningen. Voor een slow art oefening selecteerden we er 3. Slow art moedigt aan om te vertragen, om in alle rust en stilte aandachtig kijken naar een kunstwerk. 

  • Als begeleider vind je hier wat achtergrondinformatie over de oefening.
  • Virtuele tour

    Met de Antwerp Museum App kan je het spoor van de landverhuizers volgen, vanaf hun aankomst in het Centraal Station tot de afvaart aan de Rijnkaai: https://antwerpmuseumapp.com/nl/tours/59

     

    Meld je aan voor de nieuwsbrief