Overslaan en naar de inhoud gaan

Rootszoekers

Hoe bouw je een stamboom als er geen sporen meer zijn? Hoe evolueren herinneringen doorheen de tijd? Wat is waarheid en wat is fictie? En welke sporen wil jij achterlaten op deze wereld? De presentatie ‘Rootszoekers’ toonde het verhaal van mensen die, bewogen door hun roots, op zoek gingen naar hun eigen verre en recente verleden.

De gebouwen van het Red Star Line Museum ademen verhalen. Hier passeerden duizenden migranten, op zoek naar een nieuwe toekomst, een nieuw eigen verhaal. Generaties later zijn hun nazaten zich vaak amper nog bewust van de moeilijke tocht die aan hun huidige leven vooraf ging. Een verkreukte foto op zolder of een onwaarschijnlijke anekdote die grootvader altijd herhaalde zijn soms de enige sporen die overblijven.

De vele verhalen die het museum vertelt, hebben de voorbije jaren bezoekers ertoe aangezet om op zoek te gaan naar hun eigen historische of recente roots. Met soms enkel een verkleurde postkaart gingen ze terug in de tijd, ontdekten bijzondere verhalen en kwamen in contact met verre familie. In deze presentatie stonden enkele van deze 'rootszoekers' en hun zoektocht centraal.

Het museum nodigde studenten van het Sint-Agnesinstituut in Borgerhout uit op een zoektocht naar hun eigen familie- en migratiegeschiedenis. De levens van deze meisjes zijn doordrongen van migratie. Hun verhalen zijn kwetsbaar en de zoektocht is nooit helemaal afgerond. Tussen de getuigenissen van Red Star Line-passagiers toonden deze jonge rootszoekers met trots het resultaat.  

In kleine kamertjes, achter luiken of onder planken lagen verhalen, objecten en mooie creaties verborgen. Je ontdekte hoe muziek, een stuk cake of gewiste sporen op een foto de trigger kan zijn voor een ontdekkingsreis. 

  • 'Rootszoekers' was te bewonderen van 23 april tot en met 6 oktober 2019 in de Loods van het Red Star Line Museum.
  •  

Ook nog

Foto: Victoriano Moreno

Zoektocht naar de eigen roots

In de aanloop naar 'Rootszoekers' onderzochten leerlingen van het Sint-Agnesinstituut de migratiegeschiedenis van hun eigen familie. Ze werden uitgedaagd hun zoektocht en ontdekkingen op een creatieve manier uit te werken. De resultaten van hun rootszoektocht waren in het museum te zien.

Voor scholen

Rootszoekers

Op zoek naar een manier om met je klas te werken rond de thema’s roots, migratie en identiteit? Dat kan met het lespakket voor secundair onderwijs.

Meld je aan voor de nieuwsbrief