Overslaan en naar de inhoud gaan
babbelcafe foto: Tom Cornille

Rootszoekers

Rootszoekers in jouw klas? Benieuwd naar verhalen van (groot)ouders van leerlingen? Op zoek naar een manier om met je klas te werken rond de thema’s roots, migratie en identiteit? Hoe aan de slag rond herinneringseducatie of multiperspectiviteit?

Het Red Star Line Museum biedt een volledig lespakket aan. Het bestaat uit 3 onderdelen:

Een voorbereidende les waar leerlingen een Pinterest-bord voor zichzelf en een familielid maken. En mediawijs op zoek gaan naar verschillen of gelijkenissen tussen generaties op vlak van roots en identiteit.

Een uitgewerkte rondleiding (duurtijd 1,5 u.) zodat je als leerkracht zelf kan gidsen in onze vaste collectie. Er worden een tiental haltes in het museum opgesomd met bijhorende uitdagingen op leerlingenmaat. De klas wordt in groepjes verdeeld, die elk vanuit een ander perspectief naar de geschiedenis zullen kijken.

Inspiratie voor verwerking in de klas, of ter plekke in het museum. Tijdens een nabespreking wordt dieper ingegaan op de ervaringen van de leerlingen en de thema's roots en migratie. Leerlingen reflecteren over de geschiedenis die verteld wordt in het museum, de actuele verhalen die ze ontdekken, en hun eigen familiegeschiedenis.

Download het lespakket en plan ondertussen je museumbezoek met de klas al in. Vraag het bezoek aan via rsl_balie@antwerpen.be en vermeld het aantal bezoekers, datum en uur wanneer je het museum wilt bezoeken. Krijg je een bevestigingsmail, dan is het bezoek ingepland.

Dit pakket kwam tot stand in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en de Artesis Plantijn Hogeschool. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief