ABRAM SPIWAK
Geboren in 1885
Arriveert in 1906 in Montreal
Beluister het verhaal van Abram Spiwak
In de aanloop naar de opening van het Red Star Line Museum bracht radiozender Klara gedurende twee weken dagelijks het verhaal van een landverhuizer die de moed had om alles achter te laten en te verhuizen, op zoek naar een betere toekomst.
De liefde achterna
Illegale vluchtelingen, het is een fenomeen van alle tijden. Niet alle passagiers van Red Star Line komen met de vereiste papieren in Antwerpen aan. Toen en nu betalen familieleden veel geld aan mensenhandelaars, om mensen die hen nauw aan het hart liggen een veilige reis richting vrijheid te kopen. Abram Spiwak, sinds 1888 op de dool door armoede en omdat hij te lijden heeft onder discriminatie, besluit zijn geliefde Sophie achterna te reizen naar Amerika. Hij heeft geen geldige papieren, maar met financiële steun van zijn familie waagt hij zijn kans. Mensensmokkelaars helpen hem over de grens tussen Rusland en Oostenrijk. Bijna loopt het mis, maar uiteindelijk is het, aan beide kanten van de oceaan, dankzij het mededogen van vreemden dat Abram zijn Sophie terugziet in New York.
Broers en zussen wagen ook hun kans
De goede afloop zet Abrams broer en zussen aan hun geluk in het buitenland te beproeven. Broer Rachmiel vertrekt naar Argentinië. Zussen Chava, Rivke, Chane en Gittel mikken, op verschillende tijdstippen, op Amerika. Vanaf 1921 stellen de Verenigde Staten immigratiequota in. Voor Gittel, die in 1923 met de Belgenland vertrekt, is het bang afwachten of ze het land zal binnenmogen. Het lot van Gittel en 1450 andere passagiers haalt zelfs de New York Times: ‘Russen worden afgewezen omdat de Russische quota vol zaten. De Russen op de schepen wenen de hele dag… en ook de vrienden op de kade waren in tranen’. Voor Gittel loopt het goed af. Voor Sophie en Dvore, twee zussen die achterblijven in Roemenië, niet. Ze verdwijnen voorgoed tijdens WOII.