Overslaan en naar de inhoud gaan

De vergeten migratiegeschiedenis van de Ostarbeiterinnen

Het Red Star Line Museum organiseerde op 22 juni 2021 een online gespreksavond met Evelyne Deceur en prof. dr. Machteld Venken over de geschiedenis van Ostarbeiterinnen in België.

In de expo ‘Destination Sweetheart’ staan verhalen van liefdesmigratie van vroeger en nu centraal. Een van die verhalen is het verhaal van Anna, de grootmoeder van Evelyne.

Duitse soldaten deporteren Anna tijdens de Tweede Wereldoorlog naar een Duits dwangarbeidskamp. De dwangarbeiders uit Oost-Europa worden ‘Ostarbeiters’ genoemd. Velen onder hen zijn vrouwen.

Na de oorlog komt Anna met haar geliefde, Andreas, een Belg die ze in het kamp had leren kennen, naar België. En zij is niet alleen. Na de oorlog moeten de Ostarbeiterinnen terug naar de Sovjet-Unie, maar zo’n 4.000 vrouwen kiezen om in België met hun Belgische geliefden of verloofden een nieuw leven te starten. De verhalen van deze vrouwen werden doorheen de tijd vergeten en blijven vaak ongekend.

Prof. dr. Venken en Evelyne gingen dieper in op deze geschiedenissen. Evelyne getuigde over haar zoektocht naar antwoorden op een verzwegen verleden en de impact van migratie op haar als kleindochter. Prof. dr. Venken doctoreerde over de geschiedenis van Ostarbeiterinnen in België. Zij vertelde over deze vrouwen en hun ervaringen. De curator van de tentoonstelling, Lien Vloeberghs, modereerde het gesprek.

Samen met het publiek ging men vervolgens in gesprek over de gevolgen van vergeten migratiegeschiedenissen en vrouwelijk oorlogsverleden. Vanuit het erg persoonlijke, intieme verhaal van Evelyne, en het bredere, diepgravende onderzoek van prof. dr. Venken, werd er gezocht naar antwoorden. Waarom is dit verhaal ongekend, en waarom is het van belang het publiek te maken? Waarom kan het voor families belangrijk zijn om hun verleden te kennen?

Als verslag van deze avond maakte Jasmien Nuyts een podcast die je hier kan beluisteren.

Foto: privécollectie

Red Star Line MuseumRSL - Podcast Gespreksavond Destination Sweetheart - Final

Realisatie: Jasmien Nuyts

Muziekcredits:

Meld je aan voor de nieuwsbrief