Overslaan en naar de inhoud gaan
familiegeluk © Atang

Familiegeluk 全家福

Sta versteld van de rijke geschiedenis, ondernemingszin en ongeëvenaarde arbeidsethiek van de Chinese gemeenschap in Antwerpen en in de wereld, door unieke kunstwerken en intrigerende familieverhalen.

    woensdag 29 januari 2025 tot zondag 4 mei 2025 van 10:00 tot 17:00

De Chinese gemeenschap in Antwerpen is een van de oudste en grootste in België. Ze speelt een belangrijke rol in het lokale bedrijfsleven en culturele leven van de stad. In de buurt van het Centraal Station, aan de Van Wesenbekestraat vind je tal van Chinese restaurants, supermarkten en culturele centra.

In onze tijdelijke expo Familiegeluk zetten we deze gemeenschap, en in het bijzonder de Chinese ondernemers in de Antwerpse horeca, in de kijker. We werken hiervoor samen met gastcurator Ching Lin Pang (antropoloog, UAntwerpen, KULeuven).

Familiegeluk

De titel van de expo heeft verschillende betekenislagen. Het refereert aan:

  • Het belang van de sociaaleconomische relaties onder de leden van één Chinees gezin over de generaties heen.
  • De sociale rol die het Chinese restaurant is gaan vervullen in Antwerpen als 'familierestaurant' voor Vlaamse klanten, eveneens over de generaties heen.
  • Een specifiek gerecht uit de Zuid-Chinese keuken met deze naam. Het is een wokgerecht met veel ingrediënten zoals vlees, vis, tofu en diverse groenten. Door de weelde aan ingrediënten vind elk lid van de familie er zijn gading in. Geluk voor elk lid van de familie dus.

Expo

We vertellen het verhaal van drie Chinese restaurantfamilies aan de hand van interviews en documenten uit het familiearchief. Fotograaf Vincen Beeckman brengt de families en hun restaurants in beeld.

Maar de nauwe band tussen Chinese ondernemers en horeca beperkt zich uiteraard niet enkel tot Antwerpen. We tonen in de expo ook werk van de Chinees-Belgische kunstenares Sarah Yu Zeebroeck. Haar grootouders langs moederszijde hadden een Chinees restaurant in Aalst.  Visueel artieste Von Hyin Kolk uit New York gaat met haar werken in op de spanningen en eigenaardigheden van haar multiculturele bestaan. In haar werk put ze uit haar ervaringen als dochter van Chinees-Amerikaanse immigranten.

Sta versteld van de rijke geschiedenis, ondernemingszin en ongeëvenaarde arbeidsethiek van de Chinese gemeenschap in Antwerpen en in de wereld, door unieke kunstwerken en intrigerende familieverhalen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief