ALBERT EINSTEIN
Geboren in 1879
Vertrekt op 2 december 1930 vanuit Antwerpen met SS Belgenland naar New-York
Arriveert op 28 maart 1933 met SS Belgenland in Antwerpen
Vertrekt in oktober 1933 vanuit Southampton met SS Westernland naar Amerika
Collectiestuk in het museum: Brief
Een graag geziene gast
In tegenstelling tot vele migranten, die eenmalig met Red Star Line reizen op zoek naar fortuin, vrijheid en geluk in de nieuwe wereld, is Albert Einstein een regelmatige gast op de oceaanstomers van Red Star Line. Vanaf 1920 wordt Einstein wereldwijd geïnviteerd en geëerd voor de briljante wetenschapper die hij is. Toeval of niet, de SS Belgenland is meer dan eens zijn ship of choice. De Einsteins, Albert en zijn vrouw Elsa, zijn geliefde gasten aan boord. Niet alleen hebben ze de aantrekkingskracht van supersterren, ze zijn ook vriendelijke en bescheiden mensen. ‘Dr. Einstein is een briljant man, maar geen moeilijk mens’, is maar één van de positieve reacties van het personeel.
Band met België
Een van de redenen waarom hij deze lijn verkoos, was zijn speciale band met België. Hij was van Duitse origine en woonde in Berlijn (Duitsland), maar had familie in Antwerpen, was een goede vriend van de Belgische Koningin Elisabeth, van de schilder James Ensor en van tal van andere bekende Belgen. Hij verbleef zelfs een paar maanden aan de Belgische kust.
Gevaarlijke tijden
Albert Einstein is Joods en antinazistisch. Een combinatie die levensgevaarlijk is in het groeiende Derde Rijk. Toen Hitler op 23 maart 1933 alle macht in handen kreeg, waren Albert Einstein en zijn vrouw Elsa op weg van de Verenigde Staten naar Berlijn. Na zijn aankomst in Antwerpen met de SS Belgenland vernam hij dat de nazi’s zijn huis waren binnengevallen. Ze zagen in dat ze onmogelijk naar Duitsland konden terugkeren. Nadat de Belgenland Antwerpen was binnengelopen (28 maart 1933) en na een kort verblijf in Mortsel (Antwerpen), reisde het paar door naar de Belgische kustgemeente De Haan.
Een nieuwe thuis
Waarschijnlijk was het pas op 31 augustus 1933, toen de nazi’s professor Theodore Lessing vermoordden in Tsjecho-Slowakije, dat Einstein besefte dat zijn leven in gevaar was. Kort daarop vertrok hij zo onopvallend mogelijk naar Londen. Een paar weken later verliet ook Elsa België, via Antwerpen, aan boord van de SS Westernland. Einstein ging in Southampton aan boord van dit schip om zijn vrouw te vergezellen naar Amerika. Op 17 oktober kwamen ze aan in de haven van New York. Aan boord schrijft hij – op briefpapier met hoofding van Red Star Line – zijn ontslagbrief aan de Pruisische Academie voor de Wetenschappen. Amerika wordt, net als voor miljoenen andere landverhuizers, hun nieuwe thuis.