Overslaan en naar de inhoud gaan

Feest thuis zoals aan boord!

Een feestje bouwen als we binnen moeten blijven, kan dat wel? Natuurlijk! Tijdens de overtochten van Antwerpen naar Amerika werd er ook vaak gefeest, met de middelen die er waren. In een paar stappen leren we je hoe je van thuis uit ook een fantastisch feest kan bouwen, zoals ze dat vroeger aan boord deden!

Stap 1: De juiste outfit!

Bekijk de foto’s van deze feestende mensen. Hoe zien ze eruit? Vind je dat ze er feestelijk uitzien? Wat zou jij aandoen als je iets wil vieren?

AAN DE SLAG!

Pak papier en pen, potlood, stiften naar keuze. Zet je met je mama, papa, broer of zus met rug tegen rug. Beschrijf aan elkaar je favoriete feestkledij.
De ander probeert die zo goed mogelijk te tekenen op het papier. Laat je fantasie helemaal los! Toon nadien de tekeningen aan elkaar, lachen maar!

Stap 2: Het feestmaal!

Sommige Belgen namen vreemde voorwerpen mee in hun koffer, onderweg naar Amerika. Zo nam de familie Hutlet hun taartvorm en wafelijzer mee, zodat ze hun favoriete gerechten nog konden maken en feest vieren met de hele buurt. Tijdens sommige overtochten werden er ook feestmaaltijden gemaakt. Kijk eens naar het feestmenu dat de gasten kregen aan boord. Wat eet jij het liefst tijdens het feest?

AAN DE SLAG!

Stel je eigen menukaart op voor jouw feest. Je mag je helemaal laten gaan: Met voorgerecht, hoofdgerecht en dessertenbuffet, wat je maar wil! Versier je kaart even mooi als de menukaarten aan boord!

Stap 3: Verzin een feestelijke activiteit

Tijdens een feest moet je ook leuke dingen doen. Aan boord konden passagiers ook spelletjes spelen en feest vieren. Dat werd op veel boten gedaan. Zo brak er eens een groot feest uit als het eindelijk weer mooi weer was nadat er dagenlang storm op zee was geweest. Of toen er een vrouw in derde klasse beviel, werd de geboorte van het kindje gevierd.

Eén van de grootste feesten op het schip was het Neptunusritueel dat de bemanning organiseerde tijdens hun wereldreizen. Neptunus is de god van de zee. Alle bemanningsleden die voor het eerst de evenaar overstaken, werden gedoopt tijdens dat ritueel. Ze moesten allerlei opdrachten doen, en werden soms met bloem in een bak met water gedoopt.

AAN DE SLAG!

Zoek gekke kleren bij elkaar en verkleed je net zoals Neptunus. Je mag de kleren ook anders aandoen dan je normaal zou doen. Zorg dat je zeker een baard, een pruik en een kroon hebt. Verzin gekke opdrachten voor elkaar, die je in huis kan uitvoeren. Maak ook een bewijs voor elkaar om te geven als de opdracht lukken. Dat bewijst dan dat ze een matroos zijn die de beproevingen heeft doorstaan.   

Stap 4: de Feestlocatie

De Belgenland II was het grootste schip van de Red Star Line. Aan boord had je heel veel kamers waar passagiers leuke dingen konden doen. Een fitnessruimte, een zwembad, een danszaal, een speelgoedkamer, een restaurant, een salon voor de mama’s, een rookruimte voor de papa’s, …

AAN DE SLAG!

Waar zou jij het liefst je verjaardag vieren? Hier zie je foto's van de binnenkant van alle ruimtes op de Belgenland II. Kijk eens rond en kies jouw favoriete plek uit om je feest te houden. 
En wat is jouw favoriet plekje in huis? Hang daar de tekeningen op die je vandaag maakte!

Gerelateerd

Vier je verjaardag aan boord

Een keileuk verjaardagsfeest voor je kind en zijn vriendjes in het Red Star Line Museum. Met een gids gaan ze op pad door het museum, ze maken een stop motion filmpje en worden daarna verwend in het museumcafé.

Scheepskat met 'zeepoten'

Varen op zee mogen we nu even niet. Maar het zee-gevoel kan je ook thuis nabootsen!

Meld je aan voor de nieuwsbrief