Overslaan en naar de inhoud gaan
koffer met tekst Wanneer stond jij er alleen voor?

Vluchtverhalen

1951-2021

In 2021 was het exact 70 jaar geleden dat het vluchtelingenverdrag in Genève werd ondertekend. De expo 'Vluchtverhalen, 1951 - 2021' liet mensen zelf aan het woord die in die periode naar België zijn gevlucht. Zo zoomde de tentoonstelling op een menselijke manier in op de realiteit van het leven op de vlucht, vroeger en nu.

In de nasleep van WOII bepaalde het Verdrag van Genève wie wettelijk vluchteling was en wie recht had op asiel. Vandaag zijn wereldwijd meer dan 80 miljoen mensen op de vlucht en beroert het thema onze maatschappij. Mensen vertrekken omdat het niet anders kan door oorlog, armoede, klimaatverandering of vervolging. Ze laten vaak alles achter en gaan op zoek naar veiligheid en een menswaardig leven. De expo ‘Vluchtverhalen’ laat enkele van deze mensen zelf aan het woord.

Deze getuigen geven samen een beeld van hoe het vluchtelingenbeleid in België na de Tweede Wereldoorlog is toegepast. Hun ervaringen zijn bepaald door de tijd waarin ze zijn gevlucht en de gebeurtenissen in het land van herkomst en tijdens hun tocht. Maar ook door het onthaal in België, dat doorheen de tijd verschillend was, en door hun persoonlijkheid en hun overtuigingen. In die zin geven ze samen niet alleen een relaas doorheen de tijd, maar ook een brede waaier aan perspectieven op de ervaring van het vluchten. Deze persoonlijke verhalen worden steeds geplaatst in hun specifieke historische context. Verschillende episodes komen aan bod: de Hongaarse crisis in 1956, de Vietnamese bootvluchtelingen en Latijns-Amerikaanse ballingen van de jaren 1970, de Rwandese genocide en de Bosnische oorlog van de jaren 1990, de meer recente vluchtelingen uit het Midden-Oosten en de ex-Sovjet-Unie,….  

De getuigen vertellen niet alleen over hun ervaringen. Ze tonen ons ook hun foto’s en enkele persoonlijke objecten die met hun vluchtverhaal te maken hebben. Het zijn vaak alledaagse objecten, maar met een bijzondere emotionele waarde. 

Wereldvluchtelingendag

Op 20 juni, internationale Wereldvluchtelingendag vroegen we Vida, Noor, Angela en Zakaria om enkele stukken uit de conventie van Genève voor te lezen en te vertellen wat dit voor hen betekent. De film is een samenwerking tussen Atlas Antwerpen, Rode Kruis opvangcentrum Linkeroever en het Red Star Line Museum.

    Kunstinstallatie van Niko Hafkenscheid en Valentina Stepanova

    Vluchtverhalen_’Facing Objects’, Niko Hafkenscheid en Valentina Stepanova – foto Jeroen Broeckx

    Kunstwerk ‘Facing objects’

    Het artistiek duo Niko Hafkenscheid en Valentina Stepanova zet de bezoekers aan het denken met een kunstinstallatie. Ze verbleven hiervoor vijf maanden bij de inwoners van het opvangcentrum op Linkeroever. Samen met hen zochten ze een hedendaagse en relevante manier om de realiteit in het opvangcentrum op te tekenen. ​

    Voor families:

    Rondleidingen voor groepen

    Voor scholen:

    Thema vluchten

    Studio Globo maakte een educatief pakket, op maat van de 3e graad lager onderwijs én het secundair onderwijs.

    Zie ook:

    balie Red Star Line Museum

    Tickets & tarieven

    Hoeveel kost een ticket? Heb je recht op een korting? Hoe bestel je tickets?

    Plan je bezoek

    Alles wat je moet weten om een bezoek aan het Red Star Line Museum goed te kunnen plannen.

    Onze partners

    Vlaanderen verbeelding werkt

    CMB Logo

    Canvas Logo

     

    Meld je aan voor de nieuwsbrief