Overslaan en naar de inhoud gaan

Cruise Away. Met de Red Star Line de wereld rond

14.10.2016 - 17.04.2017

Individuele bezoekers - Tentoonstelling

Het Red Star Line Museum vestigde de aandacht op een minder bekende activiteit van de Red Star Line: de cruises. Het museum bracht deze cruiseperiode weer tot leven met een expo, een boek en een concert van Flat Earth Society. De verhalen van cruisegangers en bemanning stonden centraal. De blikvanger was een originele amateurfilm van een cruise op de Belgenland in 1927-1928.

De schepen van de Red Star Line vervoerden tussen 1873 en 1934 niet alleen landverhuizers die op zoek waren naar de Amerikaanse droom. In de jaren ’20 en ’30 organiseerde de rederij ook cruises en wereldreizen, vaak voor rijke Britse en Amerikaanse toeristen en zakenlui. De tentoonstelling ‘Cruise Away’ toonde het leven aan boord van de cruiseschepen.

De ervaringen uit de dagboeken en reisverslagen van de passagiers en de bemanning, met daarin heel wat Antwerpse verhalen, vormden de rode draad door de expo. De crew op de cruiseschepen bestond voor een groot deel uit Antwerpse zeelui. Voor hen was het een mooie gelegenheid om de wereld te zien. Ook stond de tentoonstelling stil bij de tijdsgeest van het interbellum en de opkomst van toeristische trekpleisters.

Gouden kooien?

De tentoonstelling wierp ook een kritische blik op de cruises in de roaring twenties. De schepen van toen waren eigenlijk gouden kooien. Het overdadige comfort sloot de passagiers vaak af van de gebieden die ze bezochten. Koloniale vooroordelen en de grote kloof tussen arm en rijk speelden op wanneer cruisetouristen en de lokale bevolking met elkaar in contact kwamen.

De bekroonde fotografe Mashid Mohadjerin gaf met haar foto’s een hedendaagse aanvulling op het historische verhaal van de cruises. Samen met journaliste Ayfer Erkul volgde ze een stuk van de route van een Red Star Line-cruise door de Middellandse Zee.

Praktisch

Cruise Away
Met de Red Star Line de wereld rond
13/10/2016 – 17/4/2017
Gratis expo

Klik op de foto voor een beeldverslag van de expo

Cruise Away. Met Red Star Line de wereld rond

Het boek

Red Star Line: Cruise (1894 – 1931)

In 1921 en 1924 voeren de Verenigde Staten immigratiequota in. Daardoor vermindert de toevloed van Europese landverhuizers. Rederijen, zoals de Red Star Line in Antwerpen, vinden nieuwe inkomsten in het toerisme. De oceaanstomers worden omgebouwd tot cruiseschepen die de superrijken naar de meest exotische bestemmingen brengen.

Aan boord heersen de roaring twenties. Passagiers genieten van jazz, veel alcohol en een openluchtzwembad op het dek. Maar deze cruiseschepen zijn ook gouden kooien die, met al hun comfort, de passagiers afsluiten van de landen die ze bezoeken.

In het boek schetsen medewerkers van het museum en internationale experten een beeld van het leven aan boord. Ze staan stil bij de tijdsgeest en verkennen de motieven en indrukken van de cruisegangers. Naast de historische beelden lopen de foto’s van fotografe Mashid Modjaherin als een rode draad door het boek.

De catalogus verschijnt bij Davidsfonds Uitgeverij. Met bijdragen van Bram Beelaert, DeSoto Brown, Ayfer Erkul, Waleed Hazbun, Marie-Charlotte LeBailly, An Lombaerts, Mike Robinson en Gerrit Verhoeven.

S.S. Belgenland

Concert Flat Earth Society met film
Het Red Star Line-schip S.S. Belgenland trok zes keer de wereld rond. Van de derde wereldcruise, in 1927-1928, doken 15 rollen film op. Het bleek het amateuristisch opgenomen en in elkaar gezet reisverslag van de familie Olsen.
De films zijn vakkundig gerestaureerd door Cinematek. Daarna werden ze herwerkt en van muziek voorzien door Peter Vermeersch. Op 1 oktober bracht hij samen met zijn groep Flat Earth Society live de soundtrack bij de film.


Big Apple Swing

Roaring Twenties-dansavond in het Red Star Line Museum.

Beleef de sfeer van de luxueuze en soms ook decadente cruises met de Red Star Line op deze dansavond in samenwerking met Neo Retro, de partner van Radio Modern en specialist in retro entertainment. Leer zelf de Charleston van professionele dansers, laat u inspireren door de demonstraties en gluur eens naar de sexy flapper-girls.

Meld je aan voor de nieuwsbrief