Overslaan en naar de inhoud gaan
Een oude man met overjas en hoed staat aan de kade © GermaineImage

Een gewilde vluchteling

Einstein en Red Star Line

Deze tijdelijke, gratis expo zoomt in op de meest bekende persoon die ooit met de rederij heeft gereisd: Albert Einstein.

  vrijdag 19 april 2024 tot zondag 8 september 2024 van 10:00 tot 17:00

Als wereldberoemde wetenschapper reisde Albert Einstein meermaals met de schepen van de Red Star Line rederij. In 1933 kreeg hij tijdens zijn terugtocht uit New York op de Belgenland het slechte nieuws dat nazi’s zijn zomerhuis geplunderd hadden. Als Joodse wetenschapper was hij niet geliefd bij hen. Einstein beslist uit veiligheidsoverwegingen om niet verder te reizen naar Duitsland, dient zijn ontslag in bij Pruisische Academie voor Wetenschap en doet afstand van zijn Duitse nationaliteit. Hij wordt in België opgevangen door bevriende wetenschappers en kunstenaars. Zo veranderde de wereldster in een bevoorrechte en gewilde vluchteling, in vergelijking met vele andere joodse vluchtelingen die het veel moeilijker hadden om een veilig onderkomen te vinden. Enkele maanden later scheepte Einstein opnieuw in op de Red Star Line om definitief naar Amerika te verhuizen, waar hij in 1940 zijn eed aflegt als Amerikaans staatsburger.   

De expo toont unieke objecten met onder meer de originele passagierslijst met Einstein op de Belgenland, foto’s van fotografe Germaine Van Parys van Einstein aan de Rijnkaai in Antwerpen, een foto van Einstein met James Ensor... Verder ontdek je ook de nauwe banden tussen Albert Einstein en Antwerpen, België en de Red Star Line. Op welke schepen van de Red Star Line reisde hij en hoe zag zijn kajuit eruit? In welke Antwerpse hotels verbleef hij en hoe verscheen hij in de Antwerpse pers? Einstein verbleef ook even in het Mortselse kasteel Cantecroy, hoe was het daar? En wat vond Einstein eigenlijk van de Verenigde Staten?

In deze gratis expo ontdek je de nauwe band die Einstein had met Antwerpen, België en Red Star Line. 

Tip: Bezoek de expo met de audiogids van het Geluidhuis. Dit hoorspel dompelt je onder in het vluchtverhaal van Einstein. Een niet te missen ervaring. 

Een ouder echtpaar zit in hun woonkamer

© Red Star Line Museum

Praktisch

 • Een gewilde vluchteling. Einstein en Red Star Line
 • Tijdelijke expo in de Loods van het Red Star Line Museum
 • Van vrijdag 19 april 2024 t/m zondag 8 september 2024
 • Gratis

Praktisch

Kom je met vrienden, familie of collega’s naar het Red Star Line Museum en wil je het museum met gids bezoeken? Boek dan hier je gids. 

Randactiviteiten

Een rondleiding in het museum

Rondleiding | Expo Einstein | Gids zoekt groep

  zondag 28 juli 2024 van 13:30 tot 15:00
  Meer momenten
  zondag 25 augustus 2024 van 13:30 tot 15:00

Wil je de expo verkennen met een gids die je meeneemt in het vluchtverhaal van Einstein? Je hoeft hiervoor geen groep samen te brengen! Elke laatste zondag van de maand kan je individueel aansluiten bij een groepsrondleiding.

Familiezondag | Maak je eigen postkaart met monoprint

Elke eerste zondag van de maand zijn kinderen onze ere-bezoekers! Laat je inspireren door postkaarten van Einstein en ga daarna zelf aan de slag.

Een ouder echtpaar zit in hun woonkamer

Lezing | Einstein in Antwerpen

Succesherneming

Dr. Theodor Dunkelgrün vertelt over de periode dat Einstein in Antwerpen verbleef.

een gids vertelt terwijl de groep aandacht luistert

Open Monumentendag | In het spoor van Einstein

  zondag 8 september 2024 van 11:00 tot 12:30
  Meer momenten
  zondag 8 september 2024 van 14:00 tot 15:30

Albert Einstein is de meest bekende persoon die ooit met de Red Star Line heeft gereisd. Een gids vertelt je alles over die reizen en Einsteins band met België.

Meld je aan voor de nieuwsbrief