Overslaan en naar de inhoud gaan

De volksverhuizing van familie Hutlet

Wanneer de familie Hutlet naar Amerika verhuist, is dat een halve volksverhuizing. Niet alleen hun acht kinderen, maar ook een hoop vertrouwde spullen van thuis moeten mee op de spannende reis naar een onbekend land.

Familie HUTLET, bestaande uit vader Jozef, moeder Félicité en hun kroostrijk gezin
Vertrekken in 1892 met SS Mongolian naar Halifax, Canada
Collectiestuk in het museum: GIETIJZEREN WAFELIJZER

 

Volksverhuizing

Een halve volksverhuizing is het. Op 15 februari 1892 verlaten vader Jozef, moeder Félicité en acht van hun kinderen hun Ardeens dorpje in de provincie Luxemburg. Manitoba is hun eindbestemming, maar eerst wacht hen een lange en zware reis. Eén van hun koffers is een schatkist vol vertrouwde spullen voor hun nieuwe leven in Canada. Zo bevat het bijvoorbeeld een een gietijzeren wafelijzer, een bakpan om Ardeense vleespastei te maken en allerlei gereedschap.

 

Zeeziek

Eerst gaat het met de trein naar Antwerpen. Dan volgt de overtocht met een kleine boot naar Harwich. Het Britse spoor brengt hen naar Liverpool en daar begint het echte werk. De familie gaat aan boord voor de lange trip naar Halifax maar een plezierreisje wordt het beslist niet. Ze moeten de SS Mongolian, van de Cunard Line, delen met een hoop andere fortuinzoekers, ‘ruig, kibbelend volk uit Rusland’, en een lading vee. Tot overmaat van ramp wordt iedereen ook nog eens zeeziek.

 

Nieuwe thuis

Op 10 maart, na een trip van vijfentwintig dagen, worden de uitgeputte reizigers in het station van Holland, Manitoba, begroet door Emile en Gustave. De twee oudste zonen van het gezin zijn dan al een jaar in Canada, op zoek naar een ideale nieuwe woonplaats voor het grote gezin. Het is voor de nieuwkomers wennen aan de barre kou die op dat moment nog heerst op de ‘prairie’. De inhoud van de schatkist zal van pas komen, in hun nieuwe thuis.

Meld je aan voor de nieuwsbrief