Overslaan en naar de inhoud gaan

Het avontuur van Irène Bobelijn

Irène Bobelijn vertrekt als zesjarig meisje naar het onbekende Amerika om haar ouders op te zoeken. Het verhaal van de familie Bobelijn symboliseert de tocht die miljoenen Europeanen ondernomen hebben naar de Verenigde Staten.

IRÈNE BOBELIJN
Geboren in 1922
Vertrekt in 1928 met SS Lapland naar New York
Komt in 1931 met SS Pennland terug naar België
Collectiestuk in het museum: REISKOFFER

 

Beluister het verhaal van Irène Bobelijn

In de aanloop naar de opening van het Red Star Line Museum bracht radiozender Klara gedurende twee weken dagelijks het verhaal van een landverhuizer die de moed had om alles achter te laten en te verhuizen, op zoek naar een betere toekomst.

 

Bestemming New York

Het leven van Irène Bobelijn begint avontuurlijk. Terwijl zij opgroeit bij haar grootouders in Sint-Amandsberg, werken vader en moeder in Moline, Illinois, in een fabriek van landbouwwerktuigen. Het leven is goed in Amerika en Irene’s ouders willen hun dochter graag bij hen. In 1928 is het zover. Irene wordt in Antwerpen opgehaald door een kennis van de familie die in Illinois woont. Voor hun vertrek worden ze medisch onderzocht aan de kade in Antwerpen. Irene reist tweede klas en herinnert zich nog heel goed hoe ze aan de reling stond om naar haar grootmoeder te zwaaien toen het schip de haven uitliep.

 

Aan boord

Het leven aan boord is één groot avontuur voor de kleine Irène. Als passagier tweedeklasse heeft ze heel wat bewegingsvrijheid op het grote schip. Het valt haar op ‘dat die in het ruim zitten, er niet uit mogen komen’. Maar het kerstfeest mogen de kinderen van de derdeklassers wel meevieren. Na verschillende weken vaarden ze New York binnen. Irene reisde dan nog eens twee dagen en twee nachten met de trein tot Moline, waar haar ouders woonden. Daar leefde toen een hechte Belgische gemeenschap. Irene ging naar school en leerde Engels. Ze droeg jeans en laarzen, wat de mensen in België helemaal niet kenden, en ze verkreeg de Amerikaanse nationaliteit.

 

Een luxeleventje

Irène geniet met volle teugen van Amerika. Het leven is er kleuriger en luxueuzer, ze woont in een huis met een koelkast en centrale verwarming, en ze is erg onder de indruk van de wolkenkrabbers. Voor een klein meisje is het eten ook lekkerder dan in Vlaanderen. Ze smult van popcorn, Coca-Cola en hotdogs. Erg lang duurt het mooie liedje niet. In 1931, als de Grote Depressie te zwaar begint te wegen, keert de familie Bobelijn (en de koffer) met de SS Pennland terug naar Vlaanderen, naar een hoeve in Assenede. Irène zal haar tijd in de Verenigde Staten in elk geval nooit meer vergeten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief