Overslaan en naar de inhoud gaan
foto: Victoriano Moreno

Caroline Emmett Bourgois

Ik wil een boodschap van veerkracht overbrengen

“Mijn samenwerking met het Red Star Line Museum is gekoppeld aan mijn moeder, Linda Emmet. Zij schonk een van de transponerende piano's van mijn grootvader aan het museum. 

Ik was altijd erg geïnteresseerd in de roots van mijn grootvader en werkte graag mee aan projecten die verband hielden met zijn emigratieverhaal en met emigratievraagstukken in het algemeen. 
Emigratie is een gebeurtenis die uitdagend en zelfs traumatiserend kan zijn voor emigranten. Het kan tegelijk ook een radicale verandering zijn voor hun nakomelingen. 
Het betekent voor de emigrant dat hij tussen identiteiten in leeft en zijn weg zoekt in contrasterende werelden. Het vergt hard werken, het leren van een nieuwe taal en het aanpassen aan een nieuwe cultuur.  

Toch kan het een buitengewone kans zijn op zelfontplooiing en innerlijke verrijking. Ik hoop dat het verhaal van mijn grootvader vreugde en hoop kan geven aan diegenen die deze diepgaande veranderingen ervaren.” 

 

Wat de moeder van Caroline ons schonk

Caroline Emmett Bourgois is de kleindochter van componist Irving Berlin. Een van de transponerende piano's van haar vader kreeg een ereplaats in onze permanente tentoonstelling.

Sohmer & Cie (New York), private collection

Ontdek ook de verhalen van de 9 andere schenkers

Meld je aan voor de nieuwsbrief