Overslaan en naar de inhoud gaan

Henos Desbele

De mensen moeten de waarheid weten.

“De mensen moeten weten wat ik heb meegemaakt.  Ze denken dat we hier voor het geld zijn.  
Ik ben gevlucht omdat het niet veilig was in mijn land.  Je verhaal vertellen is af en toe moeilijk. Alle herinneringen kwamen terug. Ik voelde de pijn, maar ik moet de waarheid vertellen. Ik ben geen profiteur. 

Ik deelde mijn verhaal samen met een groep andere jongeren in het museumproject Me, Myself & Belgium. We vonden veel steun bij elkaar.  We werden een soort familie. We deden ook leuke dingen samen.  

In de workshop rond fotografie ontdekte ik een nieuwe hobby. Ondertussen maak ik foto’s bij huwelijken en doopsels. Ik gaf ook vertelrondleidingen in het museum. Het deed deugd te voelen dat mensen echt geïnteresseerd waren. Dat ik niet perfect Nederlands kon, was niet belangrijk. Ik heb een goed voorbeeld gegeven.” 

Henos vluchtte uit Eritrea naar België en deelde zijn verhaal met het museum in 2018. 

 

Wat Henos ons schonk

Henos schreef zijn verhaal neer, in het Engels en Nederlands, in een zelfgemaakt boekje voor het project Me, Myself & Belgium.

Op de cover van het boekje heeft Henos zijn naam geschreven, ook in het Tigrinya. Het boek bevat naast zijn verhaal ook foto's van Henos en tekeningen van Lia Weinman.

Boek van Henos Desbele over vluchten en 'thuis' komen

Boek van Henos Desbele over vluchten en 'thuis' komen

Ontdek ook de verhalen van de 9 andere schenkers

Meld je aan voor de nieuwsbrief