Overslaan en naar de inhoud gaan
Esther Beuselinck en Eduard Vermeulen op het dek

Marie Vermeulen

Verlaat nooit je land.

Marie is de dochter van emigranten Eduard Vermeulen en Esther Beuselinck. Haar vader Eduard reisde in 1929 naar Montevideo, Uruguay. Drie jaar later keerde hij terug naar België om er te trouwen. Het jonge koppel keerde nadien samen terug naar Uruguay. In 1938 reisde het gezin - er waren intussen vier kinderen - verder door naar Argentinië, waar Eduard in de vlasteelt terecht kwam.  

Marie woont vandaag terug in België. Door objecten aan het museum te schenken, blijft de geschiedenis van haar ouders en gezin bewaard voor de toekomst. Het stemde haar ook tot nadenken over hoe haar ouders de migratie beleefd hebben. Zelf keerde Marie vanuit Latijns-Amerika terug naar België en ondervond ze daarbij dezelfde moeilijkheden als elke andere migrant. Een nieuwe wereld, nieuwe gewoontes en een heel ander leven. Ze zou het niemand aanraden, je thuisland verlaten. 

Marie werkte mee aan de tijdelijke expo Een beetje Belg, over Belgen die naar Latijns-Amerika migreerden. 

 

Wat Marie ons schonk

Marie schonk ons bijna 100 objecten waaronder brieven, ansichtkaarten, foto's, administratieve papieren van haar ouders, een reiskoffer en een doopjurk. Ook het interview dat we met haar afnamen over de migratie van haar ouders van België naar Argentinië zit in onze collectie.

Ontdek ook de verhalen van de 9 andere schenkers

Meld je aan voor de nieuwsbrief