Overslaan en naar de inhoud gaan

Red Star Line gebouwen

Een topstuk uit onze collectie is het museumgebouw. Het zijn de historische Red Star Line loodsen die als stille getuigen het verhaal van de miljoenen passagiers van Red Star Line vertellen. De gebouwen dienden voor administratieve en medische controle van de vertrekkende passagiers.

Vanaf 1894 bouwde Red Star Line op de Rijnkaai enkele havenloodsen die ze vooral gebruikte als controlecentrum voor de vertrekkende passagiers in derde klasse. Wie in Amerika werd afgekeurd, moest immers op kosten van de rederij terug naar Europa.

De site bestaat uit drie gebouwen, met een totale vloeroppervlakte van bijna 2600 m². Het oudste kwam er in 1894 na jarenlange klachten. De medische controle van de emigranten gebeurde tot dan in weer en wind onder hangars op de kade, en verliep dan ook oncomfortabel en gebrekkig. De klachten bleven overigens komen, want het nieuwe gebouw was veel te klein om in nauwelijks een uur tijd honderden migranten te controleren.

Enkele jaren voor de Eerste Wereldoorlog bouwde de stad Antwerpen in de Montevideostraat een grote en hoge loods voor de douanediensten. Red Star Line gebruikte die wellicht voor het stockeren van bagage.

In 1922 liet de rederij aan de Rijnkaai in een sobere art-decostijl het grootste en meest prestigieuze gebouw optrekken. Hier bevonden zich badinrichtingen waar mannen en vrouwen in een gescheiden circuit konden douchen en waar hun kleding werd gedesinfecteerd. Derdeklaspassagiers werden er net voor hun afvaart ontsmet, medisch gekeurd en administratief gecontroleerd. Dit gebouw kwam er toen Amerika de emigratie drastisch terugschroefde en toen het aantal administratieve en medische controles toenam.

Meld je aan voor de nieuwsbrief