Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Victoriano Moreno

Thuishaven

Antwerpen mag zich niet alleen een wereldhaven noemen, maar mag ook de titel van thuishaven dragen: een goede plek om te wonen voor iedereen. Het Red Star Line Museum verzamelde verhalen van inwijkelingen over hun eerste 5 jaar in onze stad.

Het museum vond meer dan 700 mensen bereid om hun verhaal over hun eerste 5 jaar in Antwerpen op kaart te zetten. Velen vertelden ook hun verhaal voor de camera. Zij hebben het over onzekerheid en gemis, maar ook over hoop en nieuwe kansen. Het museum bewaart deze verhalen met zorg in de museumcollectie, maar stelt ze ook digitaal ter beschikking. 

Bekijk de gefilmde getuigenissen

Bekijk de kaarten van Thuishaven online

Alle ingevulde kaarten kun je ook online bekijken.

Je kan een kaart zoeken op naam. Typ je naam en voornaam in de zoekbalk. Je krijgt een scan te zien van de kaart, die je meteen kan downloaden. Is er geen kaart zichtbaar, probeer dan enkel op voornaam of enkel op naam. Komt je kaart nog steeds niet tevoorschijn, probeer dan op ‘anoniem’. Sommige kaarten hadden geen naam of die was soms moeilijk leesbaar. Bij veel voorkomende namen zullen meerdere kaarten verschijnen. Klik een kaart aan om te selecteren.

Heb je een kaart ingediend, maar vind je die niet? Neem dan contact op met celine.joris@stad.antwerpen.be.

Blader door het boek

De mooiste verhalen zijn gebundeld in een unieke publicatie, vormgegeven door Gert Dooreman. Dit boek is te koop in de museumshop.
Bekijk je liever de pdf-versie? 

Ga zelf aan de slag!

Geïnspireerd om met project zelf aan de slag te gaan? Dat kan! We legden de methodiek uit in onderstaande pdf.

Meld je aan voor de nieuwsbrief