Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: Victoriano Moreno

Thuishaven - Antwerpse verhalen op kaart

22.09.2018 - 21.10.2018

Ook voor mensen die zich van buiten de stad hier vestigen, is Antwerpen een goede plek om te wonen: een thuishaven. Iedere inwijkeling heeft wel zijn eigen verhaal over de eerste 5 jaar in onze stad. Het Red Star Line Museum verzamelde deze verhalen en nam ze op in de collectie.

Iedereen zijn verhaal

Of het nu gaat om mensen met een vluchtelingenverleden, studenten die hier zijn blijven wonen of inwijkelingen uit andere Belgische steden: elke ingeweken Antwerpenaar die hier minstens vijf jaar woont, mocht zijn verhaal delen. Hoe beleefden zij deze periode? Zijn er speciale plekjes in de stad die verbonden zijn met vreugde, heimwee, hoop, gemis, een thuisgevoel?

Op een kaart van Antwerpen konden zij hun verhaal doen: tekenen, schrijven, schetsen, een collage maken ... het kon allemaal. De kaarten werden gevouwen tot bootjes om deel uit maken van de tentoonstelling ‘Thuishaven’ die liep van 22 september tot 21 oktober 2018.

Elk gevouwen bootje draagt een unieke lading en een pakkend persoonlijk verhaal met zich mee. Het Red Star Line Museum werd de ankerplaats van alle verzamelde getuigenissen. Sommige zijn op beeld bewaard en werden getoond tijdens de expo. De mooiste verhalen zijn gebundeld in een unieke publicatie, vormgegeven door Gert Dooreman.

Enkele bekende Antwerpenaren zetten als ambassadeur mee hun schouders onder dit project en deelden hun verhaal: Geert Hoste, Fatinha Ramos, Deepak Mehta, Mohamed Barrie en Fatima Marzouki. 

Praktisch

  • De expo 'Thuishaven' in de loods van het Red Star Line Museum liep van 22 september tot 21 oktober 2018.
  • Een deel van de expo, de documentaire en het boek was nog te zien:
    • van 5 november tot eind februari 2019 in Atlas, integratie en inburgering Antwerpen
    • van 15 november tot 23 december 2018 in Bibliotheek Permeke

 

'Thuishaven' is geïnspireerd op het artistiek project 'Mapping Manhattan' van Becky Cooper, maar gaat een stapje verder door de verhalen tot bootjes om te vormen, ze op te nemen in de museumcollectie en ze te verwerken in een tentoonstelling.

Het boek blijft te koop in de museumshop.

Meld je aan voor de nieuwsbrief