Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto: © Noortje Palmers

Het Red Star Line Museum wordt 5 jaar

In september 2018 viert het Red Star Line Museum zijn 5e verjaardag. Dat wordt gevierd.

Het Red Star Line Museum vertelt de geschiedenis van de gelijknamige rederij en haar passagiers, maar legt tegelijkertijd ook de link naar het universele verhaal van migratie. Met zijn insteek van persoonlijke verhalen vindt het museum aansluiting bij een heel divers publiek. Het wil een laagdrempelige ontmoetingsplaats zijn en bruggen slaan naar moeilijk bereikbare doelgroepen. Zoals participatie belangrijk was bij de totstandkoming van het museum, is dit ook verder ingebed in de werking vandaag. In het verwerven en ontsluiten van de collectie staat actieve betrokkenheid en deelname (in bepaalde gevallen zelfs co-creatie) centraal. Tijdelijke tentoonstellingen en verschillende projecten hebben de voorbije 5 jaar ingezet op deze manier van werken.

Klaar voor de toekomst

In de loods wordt meer ruimte gecreëerd zodat deze nog beter geschikt zal zijn voor tijdelijke tentoonstellingen en randactiviteiten. Zo kan het museum zijn werking als gastvrij huis nog verder uitbouwen.
De presentatie over de aankomst op Ellis Island wordt aantrekkelijker en meer belevingsgericht gemaakt. De nieuwe opstelling voegt een belangrijk element toe: de herinnering. Hoe herinneren de nakomelingen van de Red Star Line-passagiers zich hun familiegeschiedenis, en hoe bepaalt dit mee wie ze zijn in de hedendaagse Amerikaanse maatschappij? Gefilmde getuigenissen en getoonde objecten, zoals de piano van Irving Berlin, vertellen het verhaal over hoe de landverhuizers in de nieuwe wereld hun nieuw leven opbouwen. 

Om de aanpassingen uit te voeren, sluit het museum van 18 juni tot en met 21 september 2018. Lees meer op de pagina Vernieuwingen.

Met het project 'Thuishaven' wil het museum verhalen van mensen bundelen die handelen over aankomen en een thuis zoeken. Het toont dat migratie van alle tijden is. De verhalen worden op een kaart van Antwerpen aangebracht. Alle kaarten worden daarna tot bootjes gevouwen en in het museum tijdelijk tentoongesteld. Het Red Star Line Museum wordt dan de ankerplaats van alle verzamelde getuigenissen. De mooiste verhalen worden gebundeld in een unieke publicatie, vormgegeven door Dooreman.

Feestweekend

Het museum heropent op 22 september met een feestweekend voor het hele gezin. Het is tegelijkertijd ook de start van de tijdelijke tentoonstelling ‘Thuishaven’. Enkele nabestaanden van landverhuizers uit Amerika zullen afzakken naar Antwerpen om mee te toasten op de 5e verjaardag. Ook de schenkers van verhalen en objecten die het museum maken tot wat het is, worden betrokken in de festiviteiten.

Bekijk het volledige feestprogramma.

Fototentoonstelling Carl De Keyzer

De eerste grote expo in de vernieuwde loods is 'Higher Ground' van de Belgische fotograaf Carl De Keyzer. Met zijn foto's toont De Keyzer een fictieve wereld met nieuwe vluchtelingen: mensen die, als gevolg van klimaatveranderingen, naar hogere oorden trekken, op zoek naar beschutting tegen het oprukkende water. Higher Ground vertelt een migratieverhaal in prachtige beelden die sterk in contrast staan met de ellende die ze verbloemen. 

'Higher Ground', van 31 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief