Migratieverhalen uit hét Zuid-Amerikaanse migratieland bij uitstek
Met de geschiedenis van de Belgische migranten in Argentinië vertelde het museum een minder bekend verhaal over migratie. Het Red Star Line Museum staat bekend om de twee miljoen passagiers die met stoomschepen de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika maakten. Maar naast de Verenigde Staten en Canada was ook Argentinië in de 19e en 20e eeuw populair bij Europese migranten. Tussen 1857 en 1924 trok het land zo’n 24.000 Belgische landverhuizers aan.
De expo ‘Een Beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots’ nam je mee naar Vlaamse boerenkolonies op de eindeloze Argentijnse vlaktes van de jaren 1880. Je kon luisteren naar de verhalen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog vertrokken. Tegelijk haalde deze tentoonstelling bredere vragen rond afkomst en herinneringen aan. Wat weten deze Argentijnen nog over hun familiegeschiedenis? En wat doen zij om herinneringen aan hun vaderland, of dat van hun voorouders, in leven te houden?
Foto: Belgen in Tucuman, jaren '60. Archief familie Magda Versele
Foto: Belgisch-Franse kermis in Rosario, Argentinië, 1914. Archief familie Hazebrouck
In deze tentoonstelling ging je met een hoofdtelefoon door een landschap van film, foto’s en pakkende verhalen.
Randprogramma
Belgen en andere Europeanen vertrokken niet alleen naar Argentinië, maar naar heel Latijns-Amerika. Omgekeerd wonen er vandaag veel Latijns-Amerikaanse migranten en hun afstammelingen in Antwerpen. Met een breed randprogramma brachten we de warmte en complexiteit van Latijns-Amerika tot leven in het museum.
Zo vertelde Nele Paelinck haar verhaal met muziek, Andrés Lübbert deed dat met een film, Quinteto Astor onderzocht hoe Jacques Brel zou klinken als hij Parijs voor Buenos Aires verruild had. Er werden ook introductiesessies en rondleidingen gegeven.
Een Beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots
Gratis expo in de Loods van het Red Star Line Museum, van 5 oktober 2017 tot en met 15 april 2018.