Overslaan en naar de inhoud gaan

Destination Sweetheart

25.09.2020 - 26.09.2021

Liefdesmigranten laten hun thuis, familie en vrienden achter om een toekomst uit te bouwen met die ene persoon. ‘Destination Sweetheart’ is een tentoonstelling over migratie voor liefde van de Red Star Line-periode tot vandaag. Brieven, interviews en persoonlijke objecten nemen je mee in hartverwarmende maar ook confronterende verhalen.

Zeeman René springt in 1958 na een aantal ontmoetingen met de Italiaanse Silvana op zijn Vespa om haar de hand te vragen. Voor hem laat ze haar land achter. Fati ontmoet in 1993 Peter die als leerkracht in haar land Burkina Faso werkt, en volgt hem naar België. En Anna trok naar Roger in Amerika met een schip van Red Star Line, overtuigd door z’n huwelijksaanzoek per brief.  In de passagierslijsten bij haar aankomst penden de autoriteiten onder de kolom ‘Destination’  het woord Sweetheart’ neer. Anna’s verhaal werd zo de inspiratie voor deze expo.

In ‘Destination Sweetheart’ volg je een handvol liefdesmigranten. Je luistert er naar ontboezemingen en je laat je meevoeren door verhalen en objecten. Soms confronterend en schokkend, vaak ontroerend en intiem. Want de liefde gaat meestal niet zonder slag of stoot.

Liefdesmigratie en gezinshereniging zijn de laatste vijftig jaar de belangrijkste redenen voor legale migratie naar België. Internet, goedkope vliegtuigtickets, toerisme en buitenlandse studies spelen een belangrijke rol. Anderzijds is er steeds meer controle op schijnhuwelijken, en dus de echtheid van relaties. In de expo stap je ook binnen in de pakkende installatie ‘Between us and everybody else’ van kunstenaars Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky Snauwaert die vragen stellen over privacy, intimiteit, het huwelijk en de staat.

Of het nu gaat over verhuizen naar een Erasmuslief, een toevallige ontmoeting op reis die iets meer wordt, of een voorgesteld huwelijk met iemand uit het thuisland, liefdesmigratie is er in allerlei vormen en maten. Ontdek in ‘Destination Sweetheart’ wat het betekent om zo ver te gaan voor de liefde.

Praktisch

  • Van 25.09.2020 tot 26.09.2021
  • Tentoonstelling in De Loods

Prijzen:

Destination Sweetheart + vaste collectie:

Voltarief:
Kortingstarief:
A-kaarthouder:

€ 12
€   8
€   8

Tickets

Koop een combiticket

Met dit ticket kun je zowel Destination Sweetheart bezoeken, als de vaste opstelling in het museum.

 

Foto: collectie Silvana

Stadsreportage op ATV

Activiteiten

Slotfestival Destination Sweetheart

De expo Destination Sweetheart, over liefdesmigratie, eindigt 26 september en dat laten we niet zomaar passeren.
We vieren een maand lang de liefde! Vier je mee?

Voor scholen

Liefde en migratie

Jongerencentrum Bazzz werkte, samen met het Red Star Line museum, een digitaal pakket uit om in de klas aan de slag te gaan met het thema liefde en migratie. Negen lessen over de zoektocht naar de betekenis van liefde en over migreren voor liefde.

Met de klas

Een gids neemt de klas mee op avontuur door het museum en/of de stad. Onderweg ontmoet je de passagiers van de Red Star Line.

Ontdek meer

Ostarbeiterin Anna koos voor de liefde

Het verhaal van Anna Husenko kwam aan bod in de expo 'Destination Sweetheart'. Kleindochter Evelyne bezorgde ons haar verhaal en ging ook in gesprek met prof. dr. Machteld Venken over de Ostarbeiterinnen. Luister naar de podcast.

De vergeten migratiegeschiedenis van de Ostarbeiterinnen

Het Red Star Line Museum organiseerde op 22 juni 2021 een online gespreksavond met Evelyne Deceur en prof. dr. Machteld Venken over de geschiedenis van Ostarbeiterinnen in België. Beluister de podcast.

Between Us (And Everybody Else)

In de expo is ook een kunstinstallatie te zien van Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky Snauwaert.
Zij trouwden in 2018 als onderdeel van een artistiek project over huwelijk, liefde en migratie en om verder te bouwen aan de duurzaamheid van hun relatie.

Destination Sweetheart, het boek

Verhalen samengebracht in een boek

De tentoonstelling wordt ook vereeuwigd in een boek, uitgegeven door Davidsfonds uitgeverij. Het bundelt de verhalen en getuigenissen van mensen die alles op het spel hebben gezet voor de liefde. Vaak zijn het ervaringen waarbij het geluk van de liefde hand in hand komt met het gemis en de vervreemding van de migrant.

Tot waar?

Podcast Destination Sweetheart

Ter gelegenheid van de expo 'Destination Sweetheart' maakten auteurs Rashif el Kaoui en Yousra Benfquih op vraag van het museum een podcast.

Gerelateerd

Praktische info

Enkele praktische richtlijnen om je bezoek prettig te laten verlopen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief