Overslaan en naar de inhoud gaan

Leid zelf je klas rond

Leerkrachten mogen zelf de klas rondleiden in het Red Star Line Museum. Hieronder vind je handleidingen en lesmateriaal om het museumbezoek voor te bereiden.

Lager onderwijs

Dinska Bronska neemt je leerlingen mee op stap. Een brochure wijst de weg. Vermeld bij het reserveren van je bezoek dat je de bijhorende postkaartjes wil gebruiken. De onthaalmedewerkers leggen ze dan voor jou klaar.

Brochure Dinska Bronska

Secundair onderwijs

Welke impact heeft migratie op een persoon, een familie? Een museumbezoek zet leerlingen aan om hierover na te denken. Het aanvullend lesmateriaal daagt ze uit om op zoek te gaan naar een migratieverhaal in de eigen familie of omgeving. Het voorbereidend materiaal bestaat uit een leerkrachtenbundel, een handleiding voor het museumbezoek, kopieerbladen voor de leerlingen en beeldmateriaal. Je kan het hier downloaden:

Hoor je veel vragen van leerlingen rond migratie en vluchten? Studio Globo maakte voor de expo 'Vluchtverhalen' (die opent op 1 april 2022) een educatief pakket op maat van de 3de graad lager onderwijs én het secundair onderwijs.

NT2, eerste en tweede richtgraad

Spreek met je cursisten op basis van de verhalen van de landverhuizers over hun eigen verhaal. Het aanvullend lesmateriaal helpt je met het voorbereiden van het museumbezoek en biedt inspiratie om aan de slag te gaan met de verhalen. Druk vooraf de verhaalboekjes en kaartjes die je tijdens de rondleiding gebruikt, af.

Laat je graag je NT2-cursisten zelf zoveel mogelijk aan het woord? Bezoek onze vaste presentatie met de handleiding ‘Kijk en vertel’. Deze handleiding is uitgewerkt voor buddy-werkingen, maar ze is ook geschikt voor groepen. Hoe je cursisten de werken uit de collectie zien, interpreteren en erover spreken, staat centraal. Niet het Red Star Line verhaal dat een gids je zou vertellen.

Kijk en vertel

‘Kijk en vertel’ is een handleiding voor buddywerkingen met een focus op taaloefenkansen voor anderstaligen.

Lespakket rond het thema vluchten

Studio Globo maakte een educatief pakket, op maat van de 3e graad lager onderwijs én het secundair onderwijs.

Liefde en migratie

Digitaal lessenpakket voor secundair onderwijs

Jongerencentrum Bazzz werkte, samen met het Red Star Line museum, een digitaal pakket uit om in de klas aan de slag te gaan met het thema liefde en migratie. Negen lessen over de zoektocht naar de betekenis van liefde en over migreren voor liefde.

Rootszoekers

Op zoek naar een manier om met je klas te werken rond de thema’s roots, migratie en identiteit? Dat kan met het lespakket voor secundair onderwijs.

Praktische afspraken

Plan je bezoek

Alles wat je moet weten om een bezoek aan het Red Star Line Museum goed te kunnen plannen.

Een klasbezoek praktisch

Weet je dat je met De Lijn gratis naar het museum kan? Weet je dat het Red Star Line Museum handleidingen en lesmateriaal ter beschikking stelt? Lees deze pagina met praktische tips.

Meld je aan voor de nieuwsbrief