Overslaan en naar de inhoud gaan

Emzar Kvaratskhelia

Geef nooit op. Je kunt de liefde niet verslaan!

Emzar komt uit Georgië. Hij vluchtte in 2018 als LGBTQ+-activist noodgedwongen naar België.  

Het museum heeft een vlag van Emzar in haar collectie. De vlag van Emzar werd eerder al getoond in het museum, tijdens een expo waarin een reeks vluchtverhalen verzameld werd naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de Conventie van Genève. Maar na afloop van die expo wilde Emzar de vlag graag terug. Het was de enige band die hij nog had met zijn geboorteland. Een aantal maanden later  was hij wel klaar om er afstand van te doen. 

De samenwerking met het museum is een belangrijke gebeurtenis in Emzars leven.  Hij is heel trots dat voor het eerst in de geschiedenis van het museum de vlag van Georgië er trots kon wapperen. Een vlag die een integraal onderdeel van zijn leven is en waarmee Emzar hoopt dat het museum een deel van de geschiedenis van zijn vaderland zal bewaren.   

Als activist is het belangrijk voor Emzar om een ruimte te hebben waar hij kan praten over de Georgische realiteit, daarom vond hij het belangrijk om samen te werken met het museum en zijn verhaal te delen. Het heeft hem nog meer zelfvertrouwen gegeven en nog meer energie om als activist op de barricades te staan.  

 

Wat Emzar ons schonk

De vlag van Georgië waarmee Emzar deelnam aan alle manifestaties voor meer rechten voor de LGBTQIA+-gemeenschap en een interview met Emzar over zijn vlucht van Georgië naar België.

Ontdek ook de verhalen van de 9 andere schenkers

Meld je aan voor de nieuwsbrief