Overslaan en naar de inhoud gaan

Fatima Adnan en Henia El Biyar

We geven trots onze geschiedenis door!

Fatima deed al in 2011 haar verhaal aan het museum voor het project Hier ben ik. Henia’s dochter deed hetzelfde. Jaren later deelden beide vriendinnen samen hun verhaal voor de tijdelijke expo Destination Sweetheart

Fatima en Henia zijn trots om hun verhaal te vertellen. Over hoe het vroeger was. Hoe ze hier kwamen. Hoe het leven gegaan is. Nu zijn ze oma’s. Ze voelen een verantwoordelijkheid om hun verhaal te vertellen en door te geven aan hun kinderen en kleinkinderen. Zij moeten hun geschiedenis kennen, vinden ze allebei. 

Ze koesteren hun herinneringen. “Erover vertellen doet soms pijn, maar doet ons beseffen dat we trots mogen zijn. We hebben hier een plaats in de geschiedenis gekregen.” 

Naast het delen van hun verhaal, zijn Fatima en Henia partners in het reminiscentie-onderzoek Als vroeger daar en hier is. Het is een onderzoek van het Red Star Line Museum i.s.m. Karel de Grote Hogeschool naar dementie bij mensen met een migratieachtergrond. 

 

Wat Fatima en Henia ons schonken

Fatima gaf ons enkele foto's en de koran die ze als kind kreeg en meenam naar België. Ook haar verhaal over haar migratie naar België bewaren we als audiofragment.

 

Van Henia bewaren we een aantal foto's, het gordijn dat Henia elk jaar gebruikte tijdens de autoreis naar Marokko en een gouden medaille uitgereikt door de stad Antwerpen voor het gouden huwelijk van Henia El Biyar met Mohamed Falki.

Ontdek ook de verhalen van de 9 andere schenkers

Meld je aan voor de nieuwsbrief