Overslaan en naar de inhoud gaan
Justine Corrijn foto: Dries Luyten

Justine Corrijn

kunstenaar expo Heimwee

Wie is Justine?

Justine Corrijn is een multidisciplinair ontwerper met een passie voor historisch beeldmateriaal, cartografie en journalistiek. Na haar studies grafisch ontwerp volgde ze de opleiding Non Lineair Narrative aan KABK Den Haag.

In haar werk, dat zich situeert op de grens tussen design en journalistiek, gebruikt ze design als kritische tool om hedendaagse sociale en geopolitieke uitdagingen aan te kaarten. Justine stelt de rol en verantwoordelijkheden van de hedendaagse ontwerper in vraag door verhalen naar voor te brengen die ondergerepresenteerd worden door traditionele Westerse media.

 

Justine aan het woord

Een maquette wordt meestal gebruikt om een ruimtelijk ontwerp bevattelijk te maken. Ik gebruik de maquette om mijn eigen herinneringen beter te kunnen begrijpen en ze op een nieuwe manier te bekijken. Persoonlijke foto’s zijn het startpunt van mijn ruimtelijke modellen, mijn herinneringsmaquettes.

Voor dit werk vraag ik me of hoe ik mijn eigen geschiedenis kan herschrijven en herinterpreteren. En nog belangrijker: hoe deze verhalen mijn identiteit beïnvloeden.

 

Hoe kunnen we omgaan met stukken van onszelf, die we lang onderdrukt hebben en daardoor verloren lijken? Hoe kunnen we onze eigen verhalen herschrijven en herinterpreteren? Hoe verwerken we onze eigen geschiedenis?

 

Wat is heimwee?

Heimwee is voor mij het gemis van een thuis, een plek waar je jezelf kan én mag zijn. De link tussen migratie en identiteit is voor mij dan ook snel gemaakt: je eigen identiteit vinden, betekent jezelf thuis voelen en weten waar je bent.

Identiteit en migratie gaan hand in hand. De zoektocht naar - en acceptatie van - verloren identiteit is universeel. Zo betekent migreren vaak: elementen van jezelf gedwongen achterlaten en zoeken naar nieuwe puzzelstukken om die leegte op te vullen. Kunst kan hierin zowel een verbindende als helende functie hebben.

Justine's werk is te zien in

Heimwee. Tussen troost en trots

Kunstexpo die jij kan laten groeien

Reis mee met 9 kunstenaars en ontdek hun heimwee. Hun blijvende zoektocht naar wat er echt toe doet, naar wat raakt aan thuiskomen. Geïnspireerd? Laat ook zelf je sporen na.

Meld je aan voor de nieuwsbrief