Overslaan en naar de inhoud gaan
Expo Heimwee - campagnebeeld Fatinha Ramos

Heimwee. Tussen troost en trots

Kunstexpo die jij kan laten groeien

Reis mee met 9 kunstenaars en ontdek hun heimwee. Hun blijvende zoektocht naar wat er echt toe doet, naar wat raakt aan thuiskomen. Geïnspireerd? Laat ook zelf je sporen na.

Heimwee in woord en beeld

Praktisch

Gratis expo in de Loods van het Red Star Line Museum van 18 mei t/m 3 september 2023.

Nadien verhuist (een deel van) de expo naar Atlas. Daar kan je de expo bekijken van 18 september t/m 17 november 2023.

Alle info over de expo in Atlas >>

Heimwee

Wat is heimwee? Is het nostalgie naar een tijd die nooit meer terugkomt? Een plek die niet meer bestaat? Welke geuren en kleuren zijn er aan verbonden? Heimwee is een gevoel dat iedereen weet te raken en gaat vaak om herinneringen van geborgenheid.

Het Red Star Line Museum is de plek bij uitstek om heimwee te vieren. Een plek waar een eeuw geleden miljoenen landverhuizers vertrokken met hoop, pijn en dromen in hun koffers. Vandaag vertelt het museum verhalen over migratie vroeger en nu. En daar is onlosmakelijk een gevoel van heimwee aan verbonden.

Kunstexpo

De expo bundelt het werk van 9 opkomende kunstenaars met diverse achtergrond. Via coaching en masterclasses gingen ze op zoek naar wat heimwee voor hen betekent en maakten rond dat gevoel een nieuw werk. 

kunstenaars expo Heimwee foto: Dries Luyten

Met werk van: Eveline Ebeneser/bumba, Fradida, Gülsah Bayrak, Justine Corrijn, Naïma El Kadi, Natalia Semiachkina, Rocio Forero, Rose-Myrtha Vercammen en Sumaya Chekkali.

In samenwerking met ARTESHOQ.

Doe mee

Deze expo is ook een uitnodiging. 
Ontdek de kunstwerken, laat zelf je heimweestempel achter of kom terug voor één van de vele workshops.
Vier de heimwee!

Ook interessant

Een getekend cassetje met daarop Heimwee (H)oorzine geschreven

(H)oorzine Heimwee

Twee jaar lang werkten we samen met mensen in de stad en in het museum om het gevoel van heimwee tastbaar te maken. We namen de tijd. Met 'heimweedozen' nodigden we iedereen uit om via objecten, foto's, geuren en kleuren te vertellen over heimweeherinneringen. Dit (h)oorzine van kunstenares Annelies Van Hullebusch geeft je een blik achter de schermen en neemt je mee op reis.

Wat vooraf ging

Het project 'Heimwee'

Heimwee is een gevoel, hoe krijgen we dat tastbaar? Twee jaar lang werkten we samen met mensen in de stad en in het museum rond de kracht van herinneringen. Met een samentuin, heimweedozen en nu een expo leggen we de vele kanten van het gevoel 'Heimwee' bloot.

Meld je aan voor de nieuwsbrief