Overslaan en naar de inhoud gaan
Naïma El Kadi foto: Dries Luyten

Naïma El Kadi

kunstenaar expo Heimwee

Wie is Naïma?

Naïma El Kadi is een Belgische fotografe met Marokkaanse roots. Ze is onderzoeksfotograaf, werkt aan langetermijnprojecten en legt persoonlijke verhalen vast. Deze verhalen hebben vaak te maken met identiteit, familierelaties en sociale kwesties. Ze publiceerde een boek My Olive Tree, Memouna, en was onder meer te zien in PhotoArles.

 

Naïma aan het woord

Ik ben een reis begonnen naar het verleden, naar het geluk, naar ’thuis’.       

Hoe deze begrippen zich hebben vertaald in beelden kan je zien in deze reeks. De foto’s vertellen een verhaal van wat er vroeger was en nu niet meer is. Een glimp van herinneringen die vertaald zijn in beelden. Het is een persoonlijk verhaal dat tegelijk een universeel en actueel karakter heeft.

Ik voel me nog steeds verbonden met mijn vaderland, Marokko. Het is een onbeschrijfelijk gevoel dat je je op beide plaatsen thuis kan voelen, zonder volledig bij een van beiden te horen. Een verhaal van beide plekken vast willen houden, maar ook moeten loslaten. Tijdens mijn zoektocht herontdekte ik in mijn verleden het gevoel van thuiskomen. Dit werk is een ode aan de dierbaren en herinneringen uit mijn kinderjaren.

 

Het is een onbeschrijflijk gevoel dat je je op twee plaatsen thuis kan voelen, zonder volledig bij een van beiden te horen.

 

Wat is heimwee?

Voor mij betekent heimwee: een gevoel, een gemis naar het verleden, een verlangen naar iets. Foto’s vertellen een verhaal van wat er vroeger was en nu niet meer is. Een glimp van herinneringen die vertaald is in beelden.

Naïma's werk is te zien in

Heimwee. Tussen troost en trots

Kunstexpo die jij kan laten groeien

Reis mee met 9 kunstenaars en ontdek hun heimwee. Hun blijvende zoektocht naar wat er echt toe doet, naar wat raakt aan thuiskomen. Geïnspireerd? Laat ook zelf je sporen na.

Meld je aan voor de nieuwsbrief