Overslaan en naar de inhoud gaan
Rose-Myrtha Vercammen foto: Dries Luyten

Rose-Myrtha Vercammen

kunstenaar expo Heimwee

Wie is Rose-Myrtha?

De naam Rose-Myrtha (26, wordt 27) is een samenvoeging van de woorden Rosacae en Myrthacae. Zowel de Rosacae als de Myrthacae zijn de namen van een plantenfamilie bestaande uit kruiden, struiken en bomen met krachtige helende eigenschappen, maar ze staan ook bekend om hun schoonheid.

De samenwerking van deze twee woorden vat de essentie, de ziel en de geest van Rose-Myrtha samen: een krachtig wezen met helende eigenschappen, gepassioneerd door esthetiek. Een passie die ze omzet in haar werk als kunstenaar, kunstcurator, genezer en plantenvrouw.

Met haar vzw Kuchukua Hatua cureert ze sinds 2016 verschillende kunsttentoonstellingen en workshops. In 2021 debuteerde Rose-Myrtha als beeldend kunstenaar.

 

Rose-Myrtha aan het woord

Mijn kunstinstallatie weerspiegelt mijn zoektocht om terug connectie te maken. Het functioneert als een altaar, een portaal en een communicatiemedium met mijn voorouderlijke herinneringen en de Haïtiaanse God Erzuli Dantor. De kunstinstallatie exploreert de diepgaande gelaagde emoties van verdriet, wrok en woede die gepaard gaan met gedwongen separatie, transgenerationeel verlies en verbroken verbintenissen.

Als kind vroeg ik me steeds af hoe mijn moeder eruitzag. Ik ben opgegroeid zonder mijn moeder en zonder visueel beeld van haar. Ik had heimwee naar een beeld dat diepgeworteld in mijn onderbewustzijn zat. Mijn voorouders vertelde mij altijd om gewoon in de spiegel te kijken. Daarom gebruik ik in mijn kunstinstallatie ook een spiegel.

 

Als maatschappij is het noodzakelijk dat wij stilstaan bij de wonden die mensen met een migratieachtergrond met zich meedragen.

 

Wat is heimwee?

Ik ben geboren in Ayiti (Haïti) en werd geadopteerd door een Belgisch koppel. Gevoelens van rouw, heimwee en gemis draag ik altijd met me mee. Door mijn adoptie mis ik mijn biologische familie en cultuur. Heimwee voor mij is het erkennen en stilstaan bij de complexe emoties van rouw en verdriet.

Rose-Myrtha's werk ik te zien in

Heimwee. Tussen troost en trots

Kunstexpo die jij kan laten groeien

Reis mee met 9 kunstenaars en ontdek hun heimwee. Hun blijvende zoektocht naar wat er echt toe doet, naar wat raakt aan thuiskomen. Geïnspireerd? Laat ook zelf je sporen na.

Meld je aan voor de nieuwsbrief