Overslaan en naar de inhoud gaan
Gülşah Ayla Bayrak foto: Dries Luyten

Gülşah Ayla Bayrak

kunstenaar expo Heimwee

Wie is Gülşah

Gülşah Ayla Bayrak is een multidisciplinaire kunstenares uit België. Ze studeerde Beeldende Kunst aan de Luca School of Arts en deed een uitwisseling in Zuid-Korea aan de Korea National University of Arts als student Beeldende Kunst.

Bayrak heeft roots in Turkije en Georgië en dat beïnvloedt haar werk sterk. De kunstenares creëert verbindingen tussen oost en west en probeert de denkbeeldige grens tussen de twee continenten te overwinnen. Ze richt zich op individuele ervaringen, culturele diaspora en de rol van de maatschappij in haar leven.

 

Gülşah aan het woord

Met I left a mountain in a Room verbeeld ik het verlies en de blijvende impact van een geliefde. Het werk is geïnspireerd op de relatie met mijn vader, die als constant en onbuigzaam mijn leven diende, net als een berg.

De berg, een symbool van kracht en stabiliteit, verlaat de kamer en laat een fysieke en emotionele leegte achter. De tatoeages op de berg symboliseren de herinneringen en ervaringen die ik deelde met mijn vader. En ze symboliseren mijn emotionele reis bij het accepteren van zijn verlies.

Het is mooi dat het migratieverhaal van mensen die nu in België aankomen getoond wordt op de plaats waar een eeuw geleden zoveel mensen migreerden naar Amerika. Migratie treft miljoenen mensen over de hele wereld en het kan echt iedereen overkomen.

Migranten worden vaak geconfronteerd met aanzienlijke barrières om deel te nemen aan het politieke en sociale leven. Door kunst over migratie te creëren, kunnen kunstenaars de stem laten horen van degenen die mogelijk geen platform hebben om voor zichzelf te spreken en hen helpen om hun verhalen en ervaringen te versterken.

 

Ondanks tegenslagen volhardt de menselijke geest, hij streeft naar een beter leven, een stralendere toekomst en bepleit het leven als mens.

 

Wat is heimwee?

Recent heb ik een nieuwe betekenis kunnen linken aan heimwee. Voor mij is heimwee constant veranderlijk en kan het verschillende gevoelens met zich meebrengen. Het kan een verlangen zijn naar een tijd of plaats, maar ook naar een persoon of object.

Gülşah's werk is te zien in

Heimwee. Tussen troost en trots

Kunstexpo die jij kan laten groeien

Reis mee met 9 kunstenaars en ontdek hun heimwee. Hun blijvende zoektocht naar wat er echt toe doet, naar wat raakt aan thuiskomen. Geïnspireerd? Laat ook zelf je sporen na.

Meld je aan voor de nieuwsbrief