Overslaan en naar de inhoud gaan
Sumaya Chekkali foto: Dries Luyten

Sumaya Chekkali

kunstenaar expo Heimwee

Wie is Sumaya?

Sumaya is een multidisciplinair artiest. Haar migratieachtergrond is een grote inspiratiebron. Haar vader is Algerijn, haar moeder half Somalisch half Jemeniet. Haar grootouders heeft ze nooit gekend. Toch verlangt ze vaak naar hen en naar haar landen van herkomst.

In 2021 heeft ze in samenwerking met het FOMU gecreëerd rond het thema ‘escapisme’. Ze exposeerde ook al in Het Paleis. Kunst gebruikt ze om haar gedachten te vertalen. Kunst is communicatie, een universele taal voor iedereen.

 

Sumaya aan het woord

In mijn kunst probeer ik mijn traditie en cultuur door de ogen van mijn grootouders te zien. Welk effect heeft migratie ook op hen gehad?

En hoe heeft migratie mijn identiteit gevormd? Heeft het mij gemaakt of gebroken?

Het vraagt veel moed om een conversatie te vragen over migratie. Welke trauma’s heb je ervaren, hoe communiceer je daardoor en daarover? Kunst is voor haar een belangrijk medium om de conversatie levend te houden.

 

Je hoeft niet te praten, enkel te kijken en te voelen.

 

Wat is heimwee?

Heimwee is voor mij het onbekende, het gemis, maar ook het verlangen naar wat er hoorde te zijn. Migratie speelt hier een zeer belangrijke rol. De impact van migratie zorgt voor veel vragen onder ons: wie zijn we? Waar behoren we toe? En wat waren de verhalen van onze grootouders?

Ik wil helen van het onbekende door heimwee te omarmen.

Sumaya's werk is te zien in

Heimwee. Tussen troost en trots

Kunstexpo die jij kan laten groeien

Reis mee met 9 kunstenaars en ontdek hun heimwee. Hun blijvende zoektocht naar wat er echt toe doet, naar wat raakt aan thuiskomen. Geïnspireerd? Laat ook zelf je sporen na.

Meld je aan voor de nieuwsbrief