Websites
- Op www.ellisisland.org vind je passagierslijsten vanaf 1892 van schepen die New York (Ellis Island) binnen voeren. Van andere aankomsthavens vind je hier geen passagierslijsten.
- Op www.ancestry.com en www.familysearch.org vind je de passagierslijsten van alle Noord-Amerikaanse havens in de Verenigde Staten en Canada. Deze databases zijn dus uitgebreider dan www.ellisisland.org. Daarnaast vind je er ook veel meer dan passagierslijsten: je vindt er ook documenten over de aanvraag om Amerikaans burger te worden, informatie uit bevolkingstellingen, registratiekaarten voor het Amerikaanse leger … waaruit je nog veel meer informatie kan vinden over iemands leven in Amerika. Let wel: www.ancestry.com is een betalende website. Via de zoekformulieren op beide websites kan je aan de slag gaan: https://heritage.statueofliberty.org/passenger en http://search.ancestry.com/search/
- Voor opzoekingen naar Belgen die vertrokken zijn, kan je ook een beroep doen op Familiekunde Vlaanderen: http://familiekunde-vlaanderen.be/
- Voor passagierslijsten naar Latijns Amerika kan je terecht op de zoekwebsite https://cemla.com/buscador/.
- Migranten die Antwerpen passeerden lieten mogelijks ook hun spoor na in de Antwerpse vreemdelingendossiers. Het FelixArchief bundelde alle nuttige bronnen op één website.
Hoe zoeken?
- De archieven van de Red Star Line zijn helaas verloren gegaan. We hebben geen passagierslijsten of andere documenten van de rederij in onze collectie. Een belangrijke bron van informatie zijn de Amerikaanse passagierslijsten. Die zijn goed ontsloten en gedigitaliseerd, je kan daar zelf opzoekingen doen. (zie 'Collectie online')
- Een gouden tip is om op zo veel mogelijk manieren de naam van de persoon die je zoekt te schrijven. Amerikaanse ambtenaren in de aankomsthavens waren niet altijd vertrouwd met de buitenlandse namen, en schreven al eens iets verkeerd. Bovendien namen veel mensen een andere naam aan in Amerika, zowel een voornaam of achternaam kan veranderd zijn. Een ‘Frans’ werd bijvoorbeeld vaak ‘Frank’. Een ‘Van den Broeck’ werd ‘Vandenbroeck’, enzovoort. Wees creatief en probeer zo veel mogelijk uit.
- Ook kunnen geboortejaren wel een paar jaar verschillen, dus voer een marge in. Als een heel gezin naar Amerika voer, kreeg de vrouw ook meestal de achternaam van haar man, hoewel dat in België niet de gewoonte was. Op de passagierslijsten staan de mensen die samen reisden, bij elkaar.