Overslaan en naar de inhoud gaan
© Noortje Palmers

Opzoektips

Websites

Hoe zoeken?

  • De archieven van de Red Star Line zijn helaas verloren gegaan. We hebben geen passagierslijsten of andere documenten van de rederij in onze collectie. Een belangrijke bron van informatie zijn de Amerikaanse passagierslijsten. Die zijn goed ontsloten en gedigitaliseerd, je kan daar zelf opzoekingen doen. (zie 'Collectie online')
  • Een gouden tip is om op zo veel mogelijk manieren de naam van de persoon die je zoekt te schrijven. Amerikaanse ambtenaren in de aankomsthavens waren niet altijd vertrouwd met de buitenlandse namen, en schreven al eens iets verkeerd. Bovendien namen veel mensen een andere naam aan in Amerika, zowel een voornaam of achternaam kan veranderd zijn. Een ‘Frans’ werd bijvoorbeeld vaak ‘Frank’. Een ‘Van den Broeck’ werd ‘Vandenbroeck’, enzovoort. Wees creatief en probeer zo veel mogelijk uit.
  • Ook kunnen geboortejaren wel een paar jaar verschillen, dus voer een marge in. Als een heel gezin naar Amerika voer, kreeg de vrouw ook meestal de achternaam van haar man, hoewel dat in België niet de gewoonte was. Op de passagierslijsten staan de mensen die samen reisden, bij elkaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief