Overslaan en naar de inhoud gaan
IrvingBerlin Smithsonian National Portrait Gallery

Remember Berlin

Een muzikaal project

In 1893 stak Irving Berlin op een Red Star Line boot de oceaan over richting Amerika. Daar groeide hij uit tot één van de meest invloedrijke componisten van de 20ste eeuw. 130 jaar later biedt het Red Star Line Museum opnieuw een platform aan en ondersteunt het jonge muzikanten in het najagen van hun dromen.

We daagden vijf jonge artiesten, elk met hun eigen migratieverhaal, uit om zich te laten inspireren door het werk en leven van Irving Berlin. Op welke manier is de muzikale nalatenschap van Irving Berlin vandaag nog relevant en hoe beïnvloedt hun eigen migratieverhaal hun muzikale identiteit?

 

Remember ...

... is niet louter een verwijzing naar de titel van een nummer van Irving Berlin. Het roept ook op om Berlins inspirerende migratieverhaal en zijn muzikale nalatenschap te herdenken. Maar het gaat verder dan een nostalgische herinnering. Het roept namelijk de vijf gekozen artiesten ook op om op zoek te gaan naar hun muzikale identiteit en het belang van hun migratieachtergond hierin. We staan op de schouders van onze voorouders. Dit geldt niet alleen voor muziek, maar ook voor migratie.

piano van Irving Berlin foto: Ans Brys

 

Het project

Vijf jonge muzikanten gingen aan de slag met het oeuvre van Irving Berlin. Bij het uitwerken van een originele compositie kregen de deelnemers alle creatieve vrijheid en is het eindproduct ondergeschikt aan het proces. 

Opnames Remember Berlin

We brachten dit creatieve proces in beeld en herwerkten het tot een mini-reportage per deelnemer.

De vijf composities werden opgenomen in een live-session videoclip in de museumzalen.

Op zaterdag 18 maart 2023 presenteerden de muzikanten hun nummer aan het brede publiek in de Loods van het museum. In aanwezigheid van de kleindochter van Irving Berlin, Caroline Emmet.

Dit fotoverslag geeft een mooi beeld van deze muzikale namiddag.

De deelnemers

Cristina Sapalo tijdens Remember Berlin concert

Cristina Sapalo

Remember Berlin

Cristina omschrijft zichzelf als een singer-songwriter en muzikant met Angolese roots. Ze groeide op met invloeden van gospel, Congolese en Angolese muziek, R&B en funk.

Omid Aghajani tijdens Remember Berlin concert

Omid Aghajani

Remember Berlin

Omid is geboren in Iran. Daar heeft hij een klassieke opleiding trompet gevolgd. Via de vzw Zing Zang Zong vond hij zijn weg naar het MA'GO Antwerpen en aansluitend naar het Conservatorium van Antwerpen. Zijn hoofdinstrument is gitaar en hij staat open voor allerlei muzikale invloeden.

Anke Ludwig quartet tijdens het Remember Berlin concert

Anke Ludwig

Remember Berlin

Anke speelt sinds haar 4 jaar klassieke piano. Momenteel zit ze in het 2de jaar van de jazz-opleiding aan het Antwerpse Conservatorium. Daar heeft ze een eigen vaste ritmesectie weten te strikken.

Joe Ayoub

Joe Ayoub

Remember Berlin

Joe heeft Libanese roots en is zich pas op latere leeftijd voor muziek gaan engageren. Bij Zing Zang Zong ontpopte hij zich als een natuurtalent en ondertussen geeft hij daar ook les. Joe is nog maar 2 jaar muzikaal actief, maar heeft al aan meerdere projecten van Fameus vzw meegewerkt.

Harmony Wellinghof aka Stripes tijdens het Remember Berlin concert

Harmony Wellinghof aka Stripes

Remember Berlin

Harmony, aka Stripes. Haar UK roots klinken heel duidelijk door in haar sound en beats. Dit vertaalt zich naar eigen zeggen in een unieke mix van jazz en trap. Momenteel is ze een solo artieste, in de toekomst stelt ze misschien wel een eigen liveband samen.

Over Irving Berlin

Het succesverhaal van Irving Berlin

De bekende componist en muzikant Irving Berlin vluchtte van Wit-Rusland naar New York, waar hij al snel carrière maakte.

Meld je aan voor de nieuwsbrief