Overslaan en naar de inhoud gaan

Een reis voor het leven

Scholen - Rondleiding

In de 19de en 20ste eeuw zijn miljoenen mensen vanuit Europa naar Amerika gereisd. Sommigen gingen er met de hele familie naartoe, anderen helemaal alleen. Nu nog maken veel kinderen het mee, dat hun vader – of zijzelf – naar een ander land vertrekken om daar een beter leven te zoeken. Daarover gaat deze rondleiding voor het secundair onderwijs.

Over de rondleiding

Vanuit Antwerpen zijn meer dan twee miljoen mensen naar Amerika vertrokken met een schip van de Red Star Line. Sommigen gingen alleen, anderen met hun gezin. Nog anderen lieten jaren later de rest van de familie nakomen. En niet iedereen emigreerde voor altijd. Heel wat landverhuizers wilden snel geld verdienen en daarna naar huis terugkeren.

In het museum laten we jongeren nadenken over de fundamentele keuzes die migratie met zich meebrengt. Over beslissingen die soms definitief zijn en de impact van die beslissingen op het hele gezin. Het zijn thema’s die ook vandaag nog relevant zijn. Daarom sturen we de jongeren na hun bezoek op onderzoek uit. We vragen hen om in hun eigen omgeving te speuren naar verhalen en ze voor het museum vast te leggen.

Aanvullend lesmateriaal

Praktisch

Interactieve rondleiding 'Een reis voor het leven'

  • Rondleiding voor het secundair onderwijs
  • Duur: 90 minuten + bezoek aan de toren
  • Prijs: € 100 per gids (onder voorbehoud van wijziging) per groep van 15 personen.
  • 15 personen per gids, maximum 2 groepen tegelijkertijd
  • Beschikbare talen: NL/FR/EN/DU. Andere talen op verzoek.

Scholen boeken een rondleiding met gids bij Experience Antwerp.

Boek hier

Ontvangst

De gids wacht je op in het museum, links naast het inkomsas. Aan de balie liggen polsbandjes klaar. In de kelder vind je lockers die je kan gebruiken. 

Lunch

Afhankelijk van de beschikbaarheid kunnen leerlingen hun lunchpakket opeten op ons Upperdeck. Informeer je daarom op voorhand via rsl_balie@antwerpen.be. Als het weer het toelaat, is een picknick in het Belvedèrepark (aan de oever van de Schelde) een uitstekende aanvulling op het museumbezoek.

Taalniveau: 

Zie ook:

Plan je bezoek

Alles wat je moet weten om een bezoek aan het Red Star Line Museum goed te kunnen plannen.

Klasbezoek

Weet je dat je met De Lijn gratis naar het museum kan? Weet je er een picknickzone in het museum is? Deze praktische tips maken een klasbezoek een pak aangenamer.

Meld je aan voor de nieuwsbrief